HASHIMAH (kanan) bersama anaknya berehat di ruang tamu rumah.
HASHIMAH (kanan) bersama anaknya berehat di ruang tamu rumah.
Oleh Mohd Hasbi Sidek

Klang: Demi mencari sesuap nasi untuk ibu, abang serta tiga lagi saudara angkatnya, seorang remaja lelaki menggagahkan diri berjalan 10 kilometer di sekitar Pelabuhan Klang untuk meminta sedekah daripada orang ramai.

Muhammad Firdaus Abd Aziz, 16, terpaksa menjadi ketua keluarga apabila ibunya sudah tidak mampu bekerja kerana mengalami masalah kesihatan serius seperti asma, darah tinggi, kencing manis selain tisu di bahagian peha koyak.

Lebih memilukan, abang sulungnya, Muhammad Tarmizi Abd Aziz, 17, yang sebelum ini menjadi tempat bergantung kepada keluarga itu kini tidak mampu meneruskan pekerjaan sebagai tukang kimpal selepas terbabit dalam kemalangan motosikal Oktober tahun lalu.

Dengan hasil ihsan orang ramai, RM60 sehari itu digunakan remaja terbabit untuk membeli keperluan harian selain membayar sewa rumah RM350 sebulan.

Ketika Harian Metro mula menjejak kaki memasuki rumah remaja malang berkenaan, hati penulis begitu tersentuh dengan kedaifan kehidupan keluarga itu yang hidup serba kekurangan.

Hanya terdapat satu tilam di rumah yang digunakan untuk Muhammad Tarmizi yang patah kaki manakala ibu serta seorang lagi adik perempuannya tidur di atas lantai beralaskan pakaian untuk dijadikan bantal.

“Saya tiada pilihan melainkan meminta sedekah daripada orang ramai malah ada sesetengah individu yang menghalau serta mengherdiknya supaya mencari pekerjaan kerana mempunyai tubuh badan yang sihat.

“Saya bukan tidak mahu mencari pekerjaan kerana hanya menerima pendidikan hingga darjah enam sahaja. Saya masih di bawah umur dan majikan tidak berani menaggung risiko sekiranya menggajikan remaja bawah umur. Ini menyukarkan saya menerima pendapatan tetap,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Milenium Sentosa, di sini, semalam.

Katanya, duit yang diterima daripada orang ramai digunakan dengan cermat untuk membeli makanan dan keperluan asas yang lain untuk keluarganya.

Dia berkata, Lembaga Zakat Selangor (LZS) ada memberikan bantuan keperluan harian seperti beras setiap tiga bulan dan membayarkan sewa rumah untuk tempoh enam bulan.

Namun, bermula tahun ini, bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang diterima sebelum ini sudah dihentikan dan ibunya diminta hadir ke pejabat jabatan itu untuk urusan penyambungan semula bantuan.

“Sebelum ini, kami terima bantuan daripada JKM, tapi tahun ini dihentikan dan mereka meminta ibu pergi ke pejabat untuk tujuan penyambungan semula bantuan.

“Kami tidak mempunyai kenderaan dan wang untuk pergi ke pejabat berkenaan. Saya berharap bantuan dari JKM dapat disambung semula untuk meringankan beban kami sekeluarga.

Sementara itu, ibunya, Hashimah Idris, 48, berkata, sejak suaminya meninggal tahun 1999, kehidupan keluarga tidak menentu tambahan pula keadaan kesihatannya yang bertambah teruk.

“Saya ada asma, darah tinggi, kencing manis dan doktor mengesahkan tisu di bahagian peha koyak dan memerlukan kos rawatan yang tinggi untuk pulih.

“Saya malu kerana menjadi beban kepada anak-anak dan terpaksa meminta sedekah sehingga lewat malam demi menyara kami sekeluarga,” katanya sebak.

Menurutnya, ada satu ketika dia mahu meninggalkan anak kerana terlalu tertekan dan putus asa memikirkan kesusahan ditanggung anak demi menjaganya.

.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 14 January 2015 @ 8:28 AM