PENGAMBILAN garam secara berlebihan boleh undang penyakit.
Oleh Fairul Asmaini Mohd Pilus
asmaini@hmetro.com.my


Kuala Lumpur: Seorang dari tiga rakyat Malaysia mengalami masalah tekanan darah tinggi disebabkan pengambilan garam berlebihan.

Ketua Penolong Pengarah Kanan Bahagian Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan, Dr Feisul Idzwan Mustapha berkata, berdasarkan kajian pada 2008 tidak semua menyedari mereka mengalami masalah berkenaan sehingga dirujuk kepada doktor.

“Kebanyakan kita mengambil garam melebihi apa yang badan kita perlukan menerusi makanan yang dimakan. Garam sama ada berbentuk serbuk putih biasa atau tersembunyi di dalam bahan perasa tambahan mempunyai kandungan sodium yang tinggi dan ia boleh menjejaskan kesihatan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di Seminar Kesedaran Garam di Institut Pengurusan Kesihatan, semalam.

Dr Feisul berkata, mengikut Panduan Pemakanan Malaysia (2010) pengambilan garam yang disarankan adalah lima gram bersamaan 2,000 miligram (mg) sodium saja dalam sehari.

“Jika mengikut ukuran biasa, jumlah pengambilan yang disarankan tidak boleh melebihi satu sudu teh sehari.

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 6 Februari 2015 @ 8:48 AM