TINJAUAN harga barang selepas program jualan turun harga Pasar Tani di Pasar Borong Chow Kit.
TINJAUAN harga ayam di Pasar Borong Chow Kit.
Oleh Siraj Mohd Zaini

Kuala Lumpur: Harga barangan keperluan harian di ibu negara termasuk ayam, daging, ikan, udang serta sayur-sayuran mengalami sedikit peningkatan semalam berbanding sepanjang minggu lalu.

Tinjauan Harian Metro di Pasar Chow Kit, semalam, mendapati ayam dijual pada harga RM7.50 satu kilogram (kg) berbanding RM7 pada minggu lalu, manakala daging lembu tempatan naik daripada RM30 kepada RM35 satu kg.

Hasil laut seperti ikan kembung RM9 hingga RM10 satu kg, udang pula dijual antara RM8 hingga RM18 setengah kg mengikut jenis dan saiz, manakala ikan bawal hitam dijual pada harga RM18 satu kg.

Rata-rata peniaga memberikan alasan perayaan Tahun Baru Cina yang bakal disambut minggu depan sebagai punca kenaikan harga terbabit.

Peniaga ayam, Faisal Abdullah, 27, berkata kenaikan harga sesetengah barangan itu adalah fenomena biasa dan berpunca daripada peningkatan permintaan menjelang musim perayaan.

Katanya, hampir semua peniaga di pasar itu menggunakan harga yang menurut mereka tidak membebankan pembeli.

“Bukan kami sengaja mahu menaikkan harga barangan, tetapi harga ini pun datangnya dari pembekal dengan mengatakan permintaan meningkat.

“Kami tidak mempunyai pilihan, tapi kami semua sependapat harga ini masih biasa kerana tahun lepas ketika musim perayaan, harga ini masih sama,” katanya.

Sementara itu, peniaga daging, Erwan Muhammad, 35, berkata harga barangan yang dijual di pasar terbabit masih murah jika dibandingkan dengan beberapa tempat lain di Kuala Lumpur.

“Kenaikan harga itu biasa, tapi kami juga faham beban pembeli, harga di sini masih murah, sehingga kini saya tak terima lagi pembeli mengatakan harga yang kami beri ini mahal melampau,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 9 Februari 2015 @ 9:43 AM