Oleh Aizat Sharif

Kuala Lumpur: Selaras dengan pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang bermula kelmarin, sebanyak 23,871 aduan berkaitan GST diterima Bahagian Penguatkuasaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) melalui aplikasi telefon pintar, MyKira.

Menterinya, Datuk Hasan Malek berkata, aplikasi MyKira semakin diguna pakai oleh ramai orang terutama golongan muda dalam membuat semakan harga barang tertentu dan juga aduan GST.

“Pada hari pertama pelaksanaan GST itu, kita menerima aduan sebanyak 23,871 dan daripada jumlah itu, sebanyak 4,513 adalah aduan berkaitan harga berpatutan, 8,618 pula adalah berhubung dengan harga barang di luar julat lingkungan ditetapkan dan yang paling banyak adalah aduan berkenaan peniaga yang tiada rekod GST, tetapi mengenakan GST kepada pelanggan iaitu sebanyak 10, 742 aduan,” katanya di Majlis Penyerahan Prosedur Operasi Standar (SOP) Bersepadu antara Jabatan JKDM dengan KPDNKK-Ops Catut di sebuah pusat beli- belah di ibu negara, semalam.

Beliau berkata, penggunaan aplikasi itu menunjukkan kepekaan masyarakat dalam masalah kepenggunaan dan tindakan susulan sudah mula diambil oleh pihaknya dan juga Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

Selain itu, menerusi Pusat Gerakan KPDNKK yang ditubuhkan terdapat tujuh kes diterima oleh mereka berkaitan permasalahan GST kad prabayar, tiada tanda harga dan kenaikan harga.

Selain itu juga, sebanyak 7,770 premis perniagaan di seluruh negara sudah diperiksa dalam Operasi Bersepadu JKDM dan KPDNKK yang dibuat sejak kelmarin.

“Premis perniagaan ini merangkumi sebanyak 33 pengilang dan pengeluar, pengedar (enam), pemborong (92), peruncit (498), pasar raya hiper (99), pasar raya (189), pasar mini (250), kedai runcit (1,076), premis sektor perkhidmatan (36), pasar tani (394), pasar malam tamu (1,587), pasar basah (3,055), gerai makanan (51), kedai makan (157), medan selera (145), restoran (10) dan 61 premis di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) di lebuh raya,” katanya.

Hasan berkata, caj servis masih dikenakan kepada pengguna kerana menurutnya servis caj hanya dibenarkan kepada dua sektor perkhidmatan seperti perhotelan dan makanan dan minuman.

“Caj servis ini sudah dipraktikan secara global menerusi dua sektor ini iaitu perhotelan dan makanan dan minuman. Di Malaysia, kebanyakan sistem perhotelan mengenakan caj servis sebanyak 10 peratus dan ia adalah termaktub dalam perjanjian bersama antara majikan dan pekerja hotel yang bernaung di bawah kesatuan pekerja hotel,” katanya.

“Jika terdapat pelanggan yang tidak mahu membayar servis caj ini, pihak hotel boleh mengambil tindakan sivil kepada pelanggan berkenaan dan bukannya pihak kerajaan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 3 April 2015 @ 10:15 AM