BERNAMA

Putrajaya: Polis menemui cebisan tulang manusia dan sisa kayu api, yang digunakan untuk membakar mayat-mayat mangsa, berdasarkan maklumat daripada dua tertuduh, Mahkamah Rayuan di sini diberitahu semalam.

Timbalan Pendakwa Raya Saiful Edris Zainuddin berkata, petunjuk utama yang mengukuhkan kes pendakwaan ialah apabila T.Thilaiyalagan dan R.Kathavarayan membawa polis kepada penemuan beberapa barang bukti yang dilupuskan mereka.

Thilaiyalagan dan Kathavarayan menunjukkan tempat di mana cebisan tulang manusia dan abu dibuang ke dalam Sungai Panchau, katanya sambil menjelaskan bahawa Kathavarayan adalah yang pertama menunjukkan tempat tulang dan abu mayat itu.

Menurutnya, Kathavarayan dan Thilaiyalagan serta lelaki ketiga U. Suresh juga membawa polis ke tempat lain untuk mengambil barang-barang yang menjadi bahan bukti.

Suresh kini menjalani hukuman penjara 20 tahun kerana melupuskan barang bukti berkaitan pembunuhan.

Saiful Edris berkata, tiga telefon bimbit milik pembantu Datuk Sosilawati Lawiya dijumpai di kunci air Pasar Besar Banting selepas Kathavarayan dan Thilaiyalagan membawa polis ke sana.

Beliau berkata, sebuah jam tangan Seiko Honda Racing Team milik pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin, turut dijumpai selepas kedua-dua tertuduh dan Suresh membawa polis ke Jambatan Sungai Endah.

Kathavarayan dan Suresh juga membawa polis ke Jambatan Sungai Endah dan menemui sebuah jam tangan ‘Bell & Ross’ kepunyaan peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, katanya.

Menurutnya, Thilaiyalagan membawa polis ke tempat pembuangan sampah Sungai Arak, di mana 14 sisa kayu api yang digunakan untuk membakar mayat mangsa ditemui.

“Setibanya di situ, perayu kedua (Thilaiyalagan) berkata: ‘Kayu ini gunakan bakar mereka’,” kata beliau.

Saiful Edris berkata Thilaiyalagan dan Suresh turut membawa polis ke Sungai Kelanang yang membawa kepada penemuan enam kepingan zink yang digunakan sebagai tapak untuk membakar mayat-mayat mangsa.

Saiful Edris berhujah demikian pada prosiding mendengar rayuan yang dikemukakan oleh bekas peguam N. Pathmanabhan, 45, dan pekerja ladang iaitu Thilaiyalagan, 23, R.Matan, 24 dan Kathavarayan, 35, terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam yang mensabitkan dan menjatuhi hukuman mati terhadap mereka kerana membunuh Sosilawati, 47, pegawai bank Noorhisham Mohamad, 38, Ahmad Kamil, 32, dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin, 44.

Mereka dituduh melakukan kesalahan itu di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat, Banting antara jam 8.30 malam dan jam 9.45 malam pada 30 Ogos, 2010.

Saiful Edris berkata, Suresh juga membawa sepasukan polis ke Subang Jaya, tempat kereta BMW X5 berwarna hitam yang digunakan oleh Sosilawati pada hari beliau ke Banting, ditemui di dalam longkang.

Beliau berkata, maklumat yang diberi oleh kedua-dua tertuduh dan Suresh hingga menghasilkan penemuan barang-barang itu di sekitar Banting dan Subang Jaya, boleh diterima.

Perbicaraan di hadapan panel tiga hakim yang diketuai Datuk Aziah Ali bersambung pada Isnin.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 18 Ogos 2015 @ 7:50 AM