PELAJAR Malaysia makan beramai-ramai untuk berjimat.
PELAJAR Malaysia makan beramai-ramai untuk berjimat.

Kuala Lumpur: Seramai 31 pelajar Malaysia yang menyambung pelajaran di Jordan bakal menangguhkan pengajian berikutan kesan kejatuhan mata wang Ringgit Malaysia (RM).

Harian Metro difahamkan, sehingga kini 3,000 pelajar Malaysia di negara berkenaan di enam universiti seperti Universiti Yarmouk, Universiti al-Albayt, Universiti Mutah, Universiti Jordan, Universiti Sains dan Teknologi Jordan (JUST) serta Universiti Pendidikan dan Sains Islam Dunia (WISE).

Presiden Majlis Perwakilan Mahasiswa Malaysia Jordan (MPMMJ) Syairazi Muhammad Husni Mohd Sharoni berkata, hasil kajian dilakukan, pihaknya mendapati 31 pelajar Malaysia di seluruh Jordan mempertimbangkan menangguhkan pengajian mereka.

“Penangguhan pengajian itu terpaksa dilakukan mereka kerana kos pengajian dan sara diri meningkat disebabkan kejatuhan nilai ringgit.

“Nilai RM pada hari ini berbanding JD1 (Dinar Jordan) bersamaan RM5.95 berbanding sebelum ini hanya RM4.50,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, semalam.

Menurutnya, disebabkan itu, pihaknya (MPMMJ) melancarkan satu iklan di Facebook (FB) melakukan kutipan dana bagi membantu pelajar yang terjejas di seluruh Jordan.

“Semakan MPMMJ mendapati 50 pelajar memerlukan bantuan kerana kebanyakan mereka tiada tajaan dan hanya mendapat bantuan Baitulmal ataupun pejabat zakat,” katanya.

Syairazi berkata, kempen kutipan dana yang dilancarkan melalui FB itu bermula 15 Ogos lalu dan pihaknya menyasarkan RM150,000.

“Jika berjaya, kutipan itu disalurkan kepada mereka (pelajar) susah. Kami menasihatkan mereka tidak menangguhkan pengajian sementara pihaknya mencari penyelesaian,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA) Tan Sri Annuar Musa mengesahkan pelajar tajaan MARA di luar negara tidak terjejas dengan kejatuhan ringgit kerana mereka menerima biasiswa dalam mata wang asing.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 25 Ogos 2015 @ 9:58 AM