KEDAI emas yang menjadi sasaran empat penjenayah.
KEDAI emas yang menjadi sasaran empat penjenayah.
Hidayah Bahaudin


Serdang: Sengaja menunggu ‘masa sesuai’ pada waktu berbuka puasa sebelum melakukan rompakan nekad terhadap sebuah kedai emas di Pusat Beli Belah The Mines, di sini.

Dalam kejadian jam 7.30 malam kelmarin, sekumpulan empat penjenayah melarikan empat dulang barang kemas dianggarkan bernilai hampir RM1 juta.

Difahamkan suspek lelaki yang memakai topi keledar tutup penuh muka itu menyerbu masuk ke dalam premis berkenaan dengan bersenjatakan pistol.

Pemangku Ketua Polis Daerah Serdang Superintendan Lee Wai Leong berkata, pihaknya menerima panggilan daripada seorang pengawal keselamatan di premis berkenaan berhubung kejadian rompakan itu.

“Ketika kejadian, kedai emas itu lenggang kerana tiada pelanggan dan hanya lima pekerja termasuk pengawal keselamatan berada di dalam premis berkenaan.

“Berdasarkan keterangan saksi, penjenayah meluru masuk ke dalam premis berkenaan dengan dua daripada mereka membawa pistol.

“Salah seorang suspek bertindak mengacu pistol ke arah pengawal keselamatan manakala rakannya yang lain memecah cermin meja pameran sebelum melarikan beberapa dulang barang kemas,” katanya.

Lee berkata, pihaknya sedang meneliti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di lokasi kejadian bagi mengenal pasti identiti keempat-empat suspek terbabit.

“Siasatan lanjut sedang dijalankan termasuk mengenal pasti jumlah sebenar kerugian dialami.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan kerana kesalahan samun berkumpulan menggunakan senjata,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 29 Mei 2017 @ 11:26 AM