DZULKIFLI
DZULKIFLI
BERNAMA

Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan membuka satu kertas siasatan baharu terhadap Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA), kata Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad.

Katanya tindakan itu dibuat setelah SPRM menerima maklumat baharu mengenai satu isu yang melibatkan FELDA.

“Saya sudah mengarahkan satu kertas siasatan dibuka dan kita akan keluarkan kenyataan akhbar dalam masa terdekat,” katanya pada sidang media ketika menghadiri program Gerakan Revolusi Anti Rasuah (GERAH) di Hospital Kuala Lumpur, di sini, semalam.

Dzulkifli bagaimanapun memaklumkan, siasatan membabitkan kemelut Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) masih diteruskan.

Kemelut FGV mencapai kemuncak apabila bekas pengerusi Tan Sri Isa Samad dan Lembaga Pengarahnya mengarahkan Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Zakaria Arshad, Ketua Pegawai Kewangan FGV, Ahmad Tifli Mohd Talha, Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar dan Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products, Kamarzaman Abd Karim untuk bercuti 6 Jun lalu.

Susulan krisis itu, kerajaan melantik bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala sebagai orang tengah bagi mencari penyelesaian kepada krisis itu sebelum melantik Ketua Pengarah di Unit Perancang Ekonomi (EPU) JPM Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob sebagai pemangku Pengerusi FGV menggantikan Isa yang meletak jawatan.

Sementara itu, dalam isu lain, Dzulkifli berkata, hanya kerajaan negeri Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan belum melafaz dan menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) yang diperkenalkan suruhanjaya berkenaan pada awal tahun ini.

Katanya IBR menunjukkan komitmen dan keprihatinan semua negeri untuk memastikan pentadbiran di negeri masing-masing bebas rasuah dan salah guna kuasa.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 11 Julai 2017 @ 6:26 AM