PASUKAN penyelamat menjalankan operasi mencari dan menyelamat anggota PGA yang hilang di perairan Kinabatangan. FOTO Juzaimie Jazlan
PASUKAN penyelamat menjalankan operasi mencari dan menyelamat anggota PGA yang hilang di perairan Kinabatangan. FOTO Juzaimie Jazlan
Junaidi Ladjana dan Hazsyah Abdul Rahman


ANGGOTA Pasukan Gerakan Am (PGA) ditemui lemas manakala seorang lagi masih hilang selepas bot dinaiki mereka terbalik ketika memancing di perairan laut Tundun Buhangin, Kinabatangan, 5 petang semalam.

Mangsa yang lemas dikenal pasti sebagai Koperal Walter Dennis manakala Koperal Muhd [email protected] belum ditemui dan operasi mencari dan menyelamat (SAR) giat dilakukan pasukan penyelamat.

Difahamkan, dua anggota PGA bersama seorang penduduk kampung, Lawig Elan keluar memancing di kawasan laut muara Sungai Kinabatangan dengan menaiki bot penduduk kampung.

Mereka sepatutnya pulang tengah malam tadi tetapi tidak pulang sebelum seorang seorang daripada mereka ditemui selamat dan memaklumkan bot dinaikinya bersama dua anggota polis terbalik.

Pada jam 2 petang tadi, seorang mangsa ditemui lemas dan dihantar ke Hospital Duchess of Kent, Sandakan.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Ramli Din ketika dihubungi mengesahkan kejadian.

"Setakat ini, satu orang awam ditemui selamat dan seorang anggota polis PGA ditemui lemas.

"Seorang lagi anggota polis dilaporkan masih hilang dan usaha SAR sedang giat dijalankan bagi mengesan mangsa terbabit," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BB) Sandakan, Mohd Razali Awang Ahmad berkata, pihaknya menerima panggilan dari BBP Kinabatangan yang memaklumkan mengenai kejadian itu pada jam 5 petang tadi.

"Gerakan SAR seorang lagi mangsa dilaksanakan dengan menggunakan dua bot bersama enam anggota penyelam.

"Operasi turut disertai anggota dari Jabatan Kecemasan Hospital Duchess of Kent.

"Kini, operasi SAR masih dilakukan di kawasan perairan Kinabatangan," katanya.

tamat

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Julai 2017 @ 7:35 PM