Perarakan Kebudayaan Ipoh 2017 diiktiraf MBOR, semalam.

Ipoh: Perarakan Kebudayaan Ipoh 2017 yang berlangsung di bandar raya ini semalam, menerima pengiktirafan Malaysia Book of Records (MBOR) sebagai perarakan kebudayaan terbesar daripada segi penyertaan.

Program anjuran kerajaan negeri melalui Tourism Perak dengan kerjasama Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Perak (PCCCI) itu membabitkan 55 kumpulan dengan lebih 2,000 peserta dan 120 kenderaan berhias terdiri daripada kumpulan kebudayaan, kesenian, muzik serta pelbagai lagi berarak di sepanjang laluan sejauh 2.8 kilometer di bandar raya ini.

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir menyertai perarakan itu dan menerima sijil MBOR yang diserahkan Ketua Pegawai Operasinya Christopher Wong di pentas utama di pekarangan Dewan Bandaran.

Perarakan disaksikan lebih 10,000 pengunjung itu diadakan bersempena Tahun Melawat Perak 2017.

Program bermula jam 7.30 pagi hingga jam 11 pagi dimulakan dengan Zambry memandu kereta antik mengetuai konvoi orang kenamaan ke pentas utama.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Multimedia dan Komunikasi negeri Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi, Datuk Bandar Ipoh Datuk Zamri Man dan Presiden PCCCI Datuk Liew Sew Yee.

Antara kumpulan perarakan yang menarik perhatian pengunjung adalah persembahan seni pertahanan diri dari Persatuan Wushu Perak, Persatuan Silat Kebangsaan Perak dan Persatuan Silambam Malaysia Perak.

Zambry berkata, pihaknya berbangga kerana Perak berjaya mengadakan program berkenaan sekali gus mencatat rekod tersendiri dan diiktiraf MBOR.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 24 Julai 2017 @ 11:34 AM