Anggota APM memantau keadaan penduduk di Kampung Sungai Macang Hilir, Lenggeng yang dilanda banjir kilat. FOTO ihsan APM
Anggota APM memantau keadaan penduduk di Kampung Sungai Macang Hilir, Lenggeng yang dilanda banjir kilat. FOTO ihsan APM
Khairul Najib Asarulah Khan


SEPULUH mangsa banjir termasuk tiga bayi masih ditempatkan di pusat pemindahan sementara di Surau Tengah Kampung Machang Hilir, Lenggeng, sehingga jam 5 petang hari ini.

Mereka antara 76 penduduk dari 26 keluarga yang dipindahkan akibat banjir kilat yang melanda Kampung Sungai Machang Hilir dan Kampung Sungai Jai, petang semalam.

Hujan lebat yang melanda sejak 4 petang menyebabkan kediaman di dua kampung itu dinaiki air sedalam 0.6 meter.

Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Negeri Sembilan, Lt (PA) Kamal Mokhtar berkata, kebanyakan mangsa sudah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing selepas banjir surut.

Menurutnya, seramai 22 anggota turut membantu penduduk melakukan pembersihan di kampung berkenaan.

"Anggota APM dibahagikan kepada dua kumpulan untuk kerja pembersihan itu.

"Mereka turut membantu mengeluarkan perabot dan peralatan rumah mangsa yang dipenuhi lumpur," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Portal berita Harian Metro semalam melaporkan, penduduk Kampung Sungai Machang Hilir, Lenggeng, ditempatkan ke pusat pemindahan berikutan kediaman mereka dinaiki air akibat hujan lebat.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 10 September 2017 @ 7:49 PM