Nabihah Kamal


Kajang : Kerana minat, dia pernah menahan teksi Mercedes-Benz klasik model 123 ketika bercuti di Pulau Pinang pada tahun lalu, dengan harapan dapat memujuk pemiliknya menjual kereta itu kepadanya.

Bagaimanapun, dia hampa apabila pemilik kereta itu enggan menjualnya.

Itu antara pengalaman pencinta kereta klasik, Mohd Jais Nikmat, 55, yang pernah satu ketika memiliki 16 kereta klasik daripada model BMW, Volkswagen dan Mercedes-Benz.

Pesara itu mula meminati kereta klasik sejak usia 40 tahun dan selepas bersara dia memberi tumpuan kepada usaha mengumpul kereta klasik Mercedes Benz.

Katanya, Mercedes-Benz model 123 miliknya yang berusia 33 tahun pernah dipandu sehingga ke Phuket dan Krabi, Thailand.

“Kini saya ada enam Mercedes-Benz klasik di rumah saya termasuk model 123, 124 dan 208. Lebih RM100,000 dibelanjakan untuk membaiki semula semua kereta kesayangan saya itu.

“Bukan semua mekanik pandai membaiki kereta Mercedes-Benz lama. Saya perlu mencari yang pakar selain terpaksa tempah alat ganti dari Jerman,” katanya yang mempunyai sembilan cucu.

Bekas penolong pengurus dan arkitek itu berkata, dia bercadang menambah dua lagi Mercedes-Benz klasik.

“Saya mengidamkan Mercedes-Benz jenis limosin yang di dalamnya mempunyai peti sejuk,” katanya.

Menurut Mohd Jais, kereta klasik bercirikan mewah itu selesa untuk dibawa ke mana-mana.

“Saya pernah memandu kereta ini ke Thailand yang jauhnya 2,000 kilometer. Tidak sakit badan pandu kereta ini dan ia tidak memberi sebarang masalah kepada saya.

“Kereta seperti hubungan suami isteri juga. Kita perlu sentiasa ambil tahu dan jangan mengabaikannya jika tidak ia akan ‘merajuk’,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 13 September 2017 @ 7:29 AM
MOHD Jais bersama koleksi kesayangannya.
MOHD Jais bersama koleksi kesayangannya.
ANTARA koleksi Mercedes Benz milik Mohd Jais.
ANTARA koleksi Mercedes Benz milik Mohd Jais.