SEBAHAGIAN 27 penagih yang ditahan dalam operasi dadah oleh AADK di Kampung Padang Cik Mas awal pagi tadi. FOTO Ihsan AADK
SEBAHAGIAN 27 penagih yang ditahan dalam operasi dadah oleh AADK di Kampung Padang Cik Mas awal pagi tadi. FOTO Ihsan AADK
Safuri Kamarudin


KANAK-KANAK lelaki dihantar pulang ke rumah oleh anggota Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) selepas bapanya ditahan dalam operasi pencegahan dadah hari ini.

Lelaki berusia 34 tahun itu membawa anaknya yang berusia tiga tahun ke 'port’ dadah awal pagi di Kampung Padang Cik Mas, Pulai sebelum dia ditahan.

Ketua Pegawai AADK Daerah Baling, Arnida Ishak berkata, lelaki itu sanggup membawa anaknya bagi melepaskan gian menghisap dadah.

"Anggota AADK menahan lelaki itu yang tidak sempat meloloskan diri dan anaknya berada bersamanya ketika itu.

"Saya sedih kerana lelaki itu sanggup membawa anak kecil dan difahamkan isterinya pula sedang berpantang,” katanya ketika dihubungi.

Dalam Ops Perdana Cegah Dadah selama 10 jam bermula 1 pagi sehingga 10 pagi tadi, AADK menahan 27 penagih di Kampung Parit Panjang, Kampung Teloi Kanan dan Kampung Padang Cik Mas.

Arnida berkata, Ops yang diketuai Mohamad Ismail Shahid Mohamad Suhaimi dengan 13 anggota daripada AADK Baling dan Pendang, penagih berusia 19 sehingga 50 tahun ditahan.

"Semua mereka ditahan di ‘port’ ketika sedang ‘lalok’ dadah jenis morfin dan methamhetamine dan terdapat seorang penagih yang melanggar syarat pengawasan dan berdepan hukuman penjara mengikut Seksyen 6 (2) (1)Akta Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan) 1983.

"Daripada 27 yang ditahan 25 didapati positif dadah dan dua negatif dibebaskan," katanya sambil memaklumkan semua yang ditahan dihantar ke Pusat Tahanan Reman Kampung Selamat, Pulau Pinang.

Arnida berkata, AADK akan terus beroperasi mencegah gejala penagihan dadah dan melancarkan operasi di lokasi yang dikenal pasti di samping mendapat kerjasama orang awam.

"Saya meminta masyarakat memberi kerjasama dan tidak melontar tuduhan liar kononnya AADK tidak peka dengan masalah penagih di daerah ini.

"Masyarakat perlu tampil dan membantu agensi penguatkuasa termasuk polis dan AADK untuk mencegah gejala ini daripada menular kepada remaja serta pelajar sekolah," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 25 Oktober 2017 @ 9:04 PM