Sultan Perak Sultan Nazrin Shah bersama Prince of Wales Putera Charles ketika lawatan di Muzium Kesenian Islam Malaysia. FOTO BERNAMA


PEWARIS takhta Britain, Putera Charles dijadual menziarahi Tanah Perkuburan Perang Taiping atau Taiping War Cemetery sempena lawatan sehari baginda ke Perak, esok.

Menurut Pengurus Negara, Suruhanjaya Perkuburan Perang Komanwel (CWGC), Gobhu Gopal, lawatan Putera Charles akan melonjakkan lagi nama Taiping ke mata dunia seterusnya membawa kesan positif kepada sektor pelancongan negeri dan negara ini.

“Ini adalah kunjungan paling besar yang kita terima, sekali gus meningkatkan lagi perkembangan kawasan itu sebagai satu daripada kawasan sejarah dan tarikan pelancong di dalam negara khususnya bagi negeri Perak.

"Tapak perkuburan ini diselenggara secara konsisten sejak dahulu lagi dan sempena kunjungan kerabat diraja, kawasan sekitar telah dihias dengan menanam serta menambah pokok bunga," katanya kepada Bernama.

Kawasan perkuburan itu dibina bagi memperingati tentera British dan beberapa negara lain yang terkorban semasa Perang Dunia Kedua serta sewaktu zaman darurat menentang komunis.

Putera Charles dan isteri Camillia, Duchess of Cornwall sedang dalam rangka lawatan seminggu ke negara ini sempena ulang tahun ke-60 hubungan Malaysia dan United Kingdom.

Menurut Ghobu, lebih 850 anggota tentera yang terkorban semasa Perang Dunia Kedua dan darurat disemadikan di tanah perkuburan itu termasuk 500 orang yang masih tidak dapat dikenal pasti identiti mereka.

Beliau berkata selain tentera British, perkuburan itu turut menempatkan parajurit dari Royal Malay Regiment, Gurkha dan Australia.

"Kubur ini dibahagi kepada dua iaitu satu perkuburan Muslim dan satu lagi perkuburan Kristian yang mana jika disambungkan keluasannya adalah kira-kira sebuah padang bola sepak,” katanya menambah tanah perkuburan itu dibuka setiap hari bermula 8 pagi hingga 5 petang.

Beliau berkata tanah perkuburan itu diselenggara oleh CWGC iaitu sebuah organisasi yang berperanan menanda, merekod dan mengekalkan kubur serta tempat untuk memperingati tentera negara Komanwel yang meninggal dunia dalam perang dunia.

Gobhu yang telah tiga tahun berkhidmat dengan CWGC berkata lebih 100 pengunjung dari dalam dan luar negara menziarahi tanah perkuburan itu setiap bulan termasuk orang kenamaan.

Sementara itu, beberapa penduduk Taiping yang ditemui teruja dengan kunjungan Putera Charles kerana merasakan kunjungan itu mampu memperkenalkan Bandar Warisan ini kepada masyarakat antarabangsa.

Pemandu teksi, K. Nandakumaran, 30, berkata lawatan itu akan memberikan impak dan menarik minat pelancong dari barat untuk berkunjung ke Taiping.

"Saya banyak hantar pelancong dari Britain ke tanah perkuburan ini kerana mereka mahu melihat kawasan persemadian tentera yang terkorban dalam peperangan," katanya.

Bagi peniaga Romli Ahmad, 40, kunjungan Putera Charles membuktikan keprihatinan pewaris takhta Britian itu terhadap rakyatnya yang disemadikan di tanah perkuburan tersebut.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 3 November 2017 @ 4:23 PM