NAJIB  bersama pemimpin  ASEAN  pada Sidang Kemuncak ASEAN ke-31 dan Sidang Kemuncak Berkaitan.
NAJIB bersama pemimpin ASEAN pada Sidang Kemuncak ASEAN ke-31 dan Sidang Kemuncak Berkaitan.
BERNAMA

Manila: Pemimpin ASEAN yang bimbang dengan situasi di Semenanjung Korea menggesa Korea Utara untuk melucutkan program senjata nuklear sepenuhnya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam satu kenyataan semalam berkata, mereka juga mahu Korea Utara untuk kembali semula ke meja rundingan bagi memastikan keamanan dan kestabilan di rantau itu.

Najib yang mengetuai delegasi Malaysia ke Sidang Kemuncak ASEAN ke-31 dan Sidang Kemuncak Berkaitan yang berakhir hari ini berkata, kebimbangan itu disuarakan beliau dan pemimpin lain semasa Sidang Kemuncak ASEAN-Korea Selatan yang dihadiri Presiden Korea Selatan, Moon Jae-in, semalam.

Dari segi ekonomi, Najib berkata, pemimpin ASEAN menekankan bahawa usaha dan kerjasama jitu perlu ditingkatkan bagi memastikan sasaran nilai perdagangan AS$200 bilion antara Korea dan ASEAN dapat dicapai menjelang tahun 2020.

“Pemimpin turut menyentuh mengenai potensi untuk meningkatkan integrasi ekonomi antara mereka setelah perjanjian FTA ASEAN-Korea Selatan dapat dimuktamadkan,” katanya.

Berhubung pertemuan dua hala beliau dengan rakan sejawatnya dari Jepun, Shinzo Abe yang berlangsung di sini, pada Ahad lalu, Najib berkata, mereka membincangkan beberapa perkara termasuk projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi KL-Singapura (HSR).

Perdana Menteri berkata, beliau memberitahu Abe bahawa Malaysia membuka tender untuk pihak yang berminat untuk membida dan ia mempertimbangkan bidaan itu secara menyeluruh.

Proses pengambilan tanah projek itu bermula 1 November, sekali gus membuka jalan bagi proses pembidaan yang dijangka bermula menjelang akhir tahun ini.

Projek infrastruktur sepanjang 350 kilometer itu dijangka menarik pembida antarabangsa bagi merebut projek kereta api laju melintas sempadan yang pertama di Asia Tenggara yang ditandatangani antara Malaysia dan Singapura, Disember tahun lalu.

Najib juga berkata, mereka ada membincangkan kerjasama di dalam industri halal dan Malaysia turut merakamkan penghargaan kepada kerajaan Jepun terhadap sumbangan dua kapal kepada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 15 November 2017 @ 5:23 AM