Nor Azura Abdul Jalil


WANITA warga Vietnam bergelar Datuk sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini, atas dua pertuduhan memberi rasuah kepada Pegawai Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) berjumlah RM350,000 sebagai dorongan melepaskan empat bot nelayan Vietnam, Mei lalu.

Tran Thi Mai, 41, atau Datuk Maimunah sebagai ejen menguruskan lesen kapal kargo bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Madihah Harullah.

Mengikut pertuduhan, dia didakwa secara rasuah memberi RM300,000 kepada Muhammad Sani Abdullah, 31, bagi pihak Pengarah Maritim Daerah Sedili, Kota Tinggi Johor, Amran Daud, 55, sebagai dorongan melepaskan tiga bot nelayan Vietnam yang ditahan APMM kerana disyaki menceroboh perairan Malaysia untuk menangkap hasil laut.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Hot Gossip Cafe Hotel Park Royal, Jalan Sultan Ismail, Bukit Bintang, antara 6.30 petang dan 7.30 malam, 2 Mei lalu.

Bagi pertuduhan kedua, dia didakwa secara rasuah memberi RM50,000 kepada Muhammad Sani bagi pihak Amran sebagai balasan melepaskan sebuah bot nelayan Vietnam atas kesalahan sama di Starbucks kompleks beli-belah Pearl Point di Kuala Lumpur pada 4 petang, 12 Mei lalu.

Bagi kedua-dua pertuduhan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 16(b)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda dari jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Pegawai Pendakwa SPRM Wan Ahmad Nizam Wan Omar tidak menawarkan sebarang jaminan berikutan tertuduh adalah rakyat Vietnam.

"Bagaimanapun sekiranya mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin, pihak pendakwaan menawarkan jaminan RM500,000," katanya.

Peguam GK Sritharan yang mewakili tertuduh memohon supaya anak guamnya dibenarkan diikat jaminan dengan kadar yang rendah dengan mengambil kira tertuduh sudah lama menetap di Malaysia dan mengikuti program Malaysia My Second Home sehingga tahun 2027.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM250,000 dengan dua penjamin warga tempatan dan menetapkan 20 Disember ini untuk sebutan semula kes.

Pada 10 November lalu, tertuduh didakwa di Mahkamah Sesyen Kuantan kerana menawarkan wang tunai RM800,000 kepada seorang pegawai SPRM yang menyamar sebagai orang tengah untuk diserahkan kepada Kapten Nurul Hizam Zakaria dan Amran Daud pada 9.40 pagi, 5 November lalu.

Bagaimanapun, dia mengaku tidak bersalah dan mahkamah sama membenarkan tertuduh diikat jamin RM100,000 dengan dua penjamin warga negara Malaysia berserta syarat tambahan iaitu pasport diserahkan kepada mahkamah dan tertuduh perlu melaporkan diri ke balai polis Kuantan setiap bulan selain kes ditetapkan pada 11 Disember ini untuk sebutan semula kes.

Berita berkaitan

Nafi rasuah pegawai APMM

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 22 November 2017 @ 4:55 PM