Guru ditipu sindiket penipuan Macau Scam mendakwa dirinya terbabit kes penggubahan wang haram, Jumaat lalu.
Guru ditipu sindiket penipuan Macau Scam mendakwa dirinya terbabit kes penggubahan wang haram, Jumaat lalu.
Ekhwan Haque Fazlul Haque


GURU rugi RM592,630 selepas ditipu sindiket penipuan Macau Scam yang mendakwa dirinya terbabit kes penggubahan wang haram, Jumaat lalu.

Wanita berusia 51 tahun itu dihubungi seorang lelaki pada 16 November lalu dan memperkenalkan diri sebagai pegawai polis.

Suspek mendakwa mangsa dikesan melakukan kesalahan penggubahan wang haram dan bakal ditahan tidak lama lagi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Sarawak Superintendan Mustafa Kamal Gani Abdullah berkata, suspek kemudian mengarahkan mangsa memasukkan sejumlah wang kepada nombor akaun diberikan.

Menurutnya, mangsa juga diugut wang simpanannya di dalam bank bakal dibekukan jika tidak dipindahkan ke akaun diberikan.

"Mangsa kemudiannya terpengaruh dan memindahkan wang seperti diminta dalam beberapa transaksi," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sarawak di Kuching, hari ini.

Mustafa Kamal berkata, mangsa kemudian tersedar ditipu selepas cubaannya menghubungi semula suspek gagal Jumaat lalu sebelum membuat laporan polis.

Beliau berkata, polis sudah mengenal pasti pemilik akaun terbabit dalam kes ini dan usaha mengesan giat dijalankan.

"Kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana penipuan.

"Orang ramai diminta lebih berhati-hati supaya tidak mempercayai sekiranya dihubungi individu tidak dikenali dan meminta memindahkan sejumlah wang kepada akaun tertentu," katanya.

Gambar Ekhwan Haque Fazlul Haque

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 27 November 2017 @ 4:20 PM