Zuliaty Zulkiffli


PEMBEKAL daun ketum di daerah Sik mengambil kesempatan menanam pokok ketum dalam kawasan ladang getah susulan permintaan tinggi di negara jiran.

Kegiatan itu terbongkar apabila pasukan Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (AKSEM) menyerbu bangsal di kawasan kebun getah di Kampung Kubang Kesom, di Sik malam tadi, membawa penemuan 760 kilogram (kg) daun ketum yang siap dibungkus.

Dalam serbuan 10.15 malam itu, anggota AKSEM menemui 750 kg daun ketum itu dalam beberapa bakul di bawah bangsal berkenaan manakala 10 kg lagi ditemui dalam van Nissan Vanette yang ditinggalkan di hadapan bangsal itu.

Komander AKSEM Kedah, Abdul Latiff Abd Rahman berkata, hasil pemeriksaan juga turut menemui beberapa pokok ketum yang dipercayai ditanam di kawasan kebun getah berkenaan.

Beliau berkata, hasil siasatan pasukan itu yang diketuai Inspektor Ananda Krishnan juga mendapati tidak menemui sesiapa di kawasan itu dan tiada tangkapan dilakukan di situ.

"Kita percaya daun ketum yang sudah siap dibungkus dengan plastik putih itu sengaja ditinggalkan di situ dan bersedia untuk dihantar kepada pihak ketiga.

"Modus operandi yang dilakukan mereka adalah dengan memetik daun ketum di kawasan kebun getah itu pada waktu malam untuk mengelak dikesan orang lain.

"Malah kita percaya individu terbabit membungkus daun berkenaan pada waktu itu juga (malam) untuk mengekalkan kesegaran daun itu supaya tahan lama berbanding daun yang tidak dibungkus yang mudah rosak," katanya pada sidang media di Kompleks Pentadbiran AKSEM Bukit Kayu Hitam di sini, hari ini.

KOMANDER AKSEM Kedah, Abdul Latiff Abd Rahman (kiri) menunjukkan daun ketum bernilai RM38,000 yang siap dibungkus yang ditemui dalam serbuan di bawah bangsal dalam kawasan kebun getah di Kampung Kubang Kesom, Sik malam tadi. FOTO Zuliaty Zulkiffli
KOMANDER AKSEM Kedah, Abdul Latiff Abd Rahman (kiri) menunjukkan daun ketum bernilai RM38,000 yang siap dibungkus yang ditemui dalam serbuan di bawah bangsal dalam kawasan kebun getah di Kampung Kubang Kesom, Sik malam tadi. FOTO Zuliaty Zulkiffli

Abdul Latif berkata, hasil siasatan mendapati daun ketum itu dipercayai akan dihantar ke Pantai Timur menerusi laluan di Sik untuk dihantar ke negara jiran, Thailand.

Beliau berkata, ini kerana kawalan ketat di sempadan di negeri ini iaitu Bukit Kayu Hitam dan Kota Putra di Durian Burung menyebabkan individu terbabit tidak mahu menanggung rugi.

"Ini kerana harga pasaran di negara jiran lebih lumayan iaitu RM100 sekilogram berbanding di negara ini hanya RM30 sekilo.

"Kita percaya kegiatan ini dilakukan oleh orang luar dari kawasan itu untuk mengaut keuntungan malah percaya kegiatan ini berkemungkinan dilakukan lebih dari sekali.

"Permintaan daun ketum bukan saja meningkat di Thailand malah negara lain di Amerika Syarikat yang menggunakan daun ini untuk dijadikan produk kesihatan," katanya.

Berikutan itu katanya, pihaknya merampas kesemua daun ketum bernilai RM38,000 dan van bernilai RM20,000 itu untuk tindakan lanjut.

Menurutnya, kes diserahkan kepada polis untuk siasatan dan kes disiasat mengikut Seksyen 30 (3) Akta Racun 1952.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 9 April 2018 @ 12:26 PM