BAYI perempuan yang ditemui dalam kotak di pondok hentian bas di Kampung Rastamas, Jalan Apas di Tawau, Sabtu lalu. FOTO Ihsan PDRM
Abdul Rahemang Taiming
cnews@nstp.com.my


BAYI perempuan dianggarkan berusia antara enam hingga 12 bulan ditemui ditinggalkan dalam kotak di pondok hentian bas di Kampung Rastamas, Jalan Apas, Tawau, Sabtu lalu.

Ketua Polis Daerah Tawau Asisten Komisioner Fadil Marsus berkata, bayi itu yang memakai baju merah jambu ditinggalkan bersama beg barangan bayi ditemui oleh wanita pada 7.30 malam.

Katanya, wanita itu pada mulanya terdengar suara bayi menangis sebaik turun dari bas ketika mahu pulang ke rumahnya.

“Dia kemudian pergi ke pondok hentian bas itu, sebelum melihat bayi perempuan berkulit cerah diletakkan di dalam kotak.

“Melihat keadaan bayi yang menangis, wanita itu membawanya bersama barang yang ditinggalkan ke balai polis untuk tindakan lanjut," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Fadil berkata, bayi itu kemudian dirujuk ke Hospital Tawau dan pemeriksaan mendapati anggaran usianya antara enam hingga 12 bulan dengan berat 12 kilogram.

Selain itu, katanya, tiada sebarang kecederaan fizikal pada tubuh bayi dan hanya terdapat alahan pada kulit di bahagian leher serta celah kelangkang.

“Bayi itu kini ditempatkan di wad untuk pemerhatian lanjut sebelum diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Kes disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana membuang bayi," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 17 April 2018 @ 10:34 AM