MOHAMED Nazri (dua dari kiri) diiringi isteri Datin Seri Haflin Saiful Azhar (kiri sekali) membantu orang ramai mengambil makanan pada program jamuan rakyat sempena perasmian My Kampung Tourism - Jom Pakat Mai Langkawi di Tanjung Rhu, Langkawi, malam tadi. FOTO Hamzah Osman
Hamzah Osman
cnews@nstp.com.my


KEMENTERIAN Pelancongan dan Kebudayaan (MOTAC) bersedia mengembalikan kutipan cukai pelancongan berjumlah RM1 juta pada tahun lalu kepada Kedah bagi pelaksanaan projek pelancongan.

Menterinya Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, sebahagian daripada wang yang dikembalikan itu akan disalurkan ke Langkawi untuk pelaksanaan pelbagai projek.

“Secara keseluruhannya, MOTAC mengutip RM56 juta cukai pelancongan daripada pengusaha hotel seluruh negara tahun lalu, dan kutipan dari Kedah ialah RM2 juta.

“Untuk itu, kita memutuskan mengembalikan sebahagian kutipan dengan agihan masing-masing RM500,000 kepada tanah besar Kedah dan Langkawi,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan program My Kampung Tourism - Jom Pakat Mai Langkawidi Tanjung Rhu di Langkawi, malam tadi.

Turut hadir, Ketua Setiausaha MOTAC Datuk Rashidi Hasbullah.

Mohamed Nazri berkata, langkah yang dilakukan itu dilihat lebih adil kerana sebahagian besar kutipan cukai pelancongan datang dari Langkawi yang memiliki banyak hotel yang berdaftar dengan MOTAC.

Katanya, kerajaan melaksanakan cukai pelancongan berkuat kuasa 1 September lalu ke atas pelancong asing sahaja pada kadar RM10 untuk setiap bilik bagi satu malam

“Secara mudahnya, daripada RM10 yang dikutip itu kementerian ambil RM5, manakala RM5 lagi dibahagikan secara adil dan saksama kepada Kedah dan Langkawi.

“Wang ini kelak boleh digunakan untuk program membabitkan penduduk kampung, selain projek kecil seperti pembinaan jeti pelancongan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 17 April 2018 @ 10:58 AM