Chegubard (tengah) menunjukkan risalah pada sidang media di Jalan Brunei Selatan, Jalan Pudu. FOTO Mohd Khairul Helmy Mohd Din
Chegubard (tengah) menunjukkan risalah pada sidang media di Jalan Brunei Selatan, Jalan Pudu. FOTO Mohd Khairul Helmy Mohd Din
Ilah Hafiz Aziz

KEHADIRAN Tun Dr Mahathir Mohamad menghilangkan sokongan aktivis dan penggerak utama di peringkat akar umbi pakatan pembangkang, dakwa pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin.

Beliau yang dikenali sebagai Chegubard berkata, adanya bekas Perdana Menteri itu tidak akan membantu pakatan pembangkang untuk memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) sebaliknya hanya membebankan ramai pihak.

Katanya, kerjasama antara Dr Mahathir dengan pembangkang ketika ini melenyapkan sokongan yang selama ini menjadi penggerak utama kepada PRU pada 2008 dan 2013.

“Beliau membawa sokongan baharu, ya tetapi Dr Mahathir juga yang menghilangkan sokongan aktivis, penggerak yang selama ini menjadi tapak sokongan parti.

“Saya percaya kita sudah kehilangan 50 ke 60 orang tapak sokongan atau aktivis yang bekerja, sebelum ini saya percaya akan ada ‘landslide’ tetapi (kehadiran) Dr Mahathir dengan sikap dan pertembungan politik, ia menjadi beban yang besar kerana beliau adalah ‘baggage’ kepada perubahan yang mahu dibawa kepada rakyat.

“Saya ulangi, tanpa Dr Mahathir kita mampu melakukan perubahan yang besar tetapi wujudnya beliau kita bermasalah dengan agenda perubahan reformasi yang mahu dibawa kepada negara,” katanya sidang media khas di Kuala Lumpur hari ini.

Pada sidang media itu, Chegubard melancarkan kempen siri risalah kompilasi jenayah kartel Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dengan menerbitkan lebih sembilan risalah berkaitan bukti, dokumen dan salah laku Menteri Besar Selangor.

Antaranya siri itu ialah berkaitan isu air Selangor, perlombongan pasir, tanah Ijok, Paya Indah dan senarai kekayaan Mohamed Azmin.

Ditanya adakah beliau bakal memerangi parti pembangkang pada PRU-14, Chegubard menyatakan tetap bersama PKR di peringkat nasional bukan di Selangor.

“Barisan Nasional boleh menjemput saya untuk bersama-sama mendedahkan kepincangan di Selangor dengan syarat tidak boleh mengarahkan apa yang perlu saya katakan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 17 April 2018 @ 7:23 PM