DUA suspek berjaya ditangkap selepas motosikal yang dinaiki suspek berlanggar dengan kenderaan pacuan empat roda, di Taman Bukit Sepanggar, Kota Kinabalu. FOTO Ihsan pembaca
Junaidi Ladjana


DUA penjenayah menerima padah apabila terlanggar pacuan empat roda sehingga motosikal ditunggang mereka terperosok ketika cuba melarikan diri sebaik meragut telefon bimbit wanita di Taman Bukit Sepanggar, Kota Kinabalu, petang semalam.

Dalam kejadian 6.15 petang itu, mangsa berusia 24 tahun yang bekerja sebagai kerani cedera di jari kanan akibat terjatuh selepas ditolak suspek ketika cuba melawan.

Difahamkan, sebelum kejadian mangsa keluar berjoging bersama bapanya dan ketika berhenti di simpang tiga di taman berkenaan untuk melintas, dia dihampiri motosikal dinaiki dua lelaki tidak dikenali dari arah belakang.

Secara tiba-tiba, pembonceng meragut telefon bimbit mangsa menyebabkan wanita itu cuba melawan, namun dia terjatuh.

KEADAAN motosikal yang dinaiki suspek ragut terperosok di bawa kenderaan pacuan empat roda dalam kejadian, di Taman Bukit Sepanggar, Kota Kinabalu. FOTO Junaidi Ladjana

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner M Chandra berkata, selepas merampas telefon bimbit mangsa, kedua-dua suspek kemudian membuat pusingan U dan terus memecut dengan melawan arus.

"Hampir 30 meter dari lokasi mangsa diragut, motosikal dua suspek terbabit terlanggar Toyota Hilux yang datang dari arah bertentangan.

"Akibat kejadian itu, motosikal ditunggang mereka terperosok di bawah Toyota Hilux, manakala kedua-dua suspek tercampak ke tepi jalan," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Menurutnya, orang ramai yang melihat kejadian itu terus menahan kedua-dua suspek dan diserahkan kepada polis.

"Hasil semakan, mendapati seorang daripada suspek berusia 18 dan 27 tahun terbabit dengan pelbagai kesalahan jenayah.

"Mereka kemudian ditahan di Lokap Berpusat Kepayan di sini, untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan kerana melakukan samun.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 April 2018 @ 10:34 AM