DR Mahathir pada sidang medianya di Putrajaya, hari ini. FOTO Ahmad Irham Mohd Noor
DR Mahathir pada sidang medianya di Putrajaya, hari ini. FOTO Ahmad Irham Mohd Noor
BERNAMA

BEKAS Peguam Negara (AG) Tan Sri Abdul Gani Patail dikatakan sedang membuat persediaan untuk mendakwa bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkaitan dengan 1Malaysia Development Bhd(1MBD) yang berdepan masalah sebelum beliau digantikan pada 2015.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, Abdul Gani membuat dakwaan itu dalam pertemuan mereka di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya, semalam kerana beliau mahu tahu kenapa Abdul Gani diberhentikan sebagai AG pada 2015.

"Beliau (Abdul Gani) mendakwa beliau sedang membuat persediaan untuk mendakwa Najib tetapi anda tahu apa yang telah berlaku, pagi itu, beliau diberhentikan daripada jawatannya," katanya pada sidang media di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya, hari ini.

Dilaporkan, Abdul Gani diberhentikan atas sebab kesihatan dan digantikan dengan bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

Ditanya sama ada Abdul Gani ada menunjukkan sebarang dokumen, Dr Mahathir berkata beliau tidak meminta bagi sebarang dokumen dikemukakan dan hanya diperkatakan secara lisan.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 16 Mei 2018 @ 4:48 PM