PRESIDEN Pertubuhan Pemandu dan Pengusaha Teksi/Limosin dan Kereta Sewa Malaysia (PETEKMA), Mohd Shahrir Abdul Aziz ketika sidang media selepas keluar dari Menara Ilham. FOTO Eizairi Shamsudin
PRESIDEN Pertubuhan Pemandu dan Pengusaha Teksi/Limosin dan Kereta Sewa Malaysia (PETEKMA), Mohd Shahrir Abdul Aziz ketika sidang media selepas keluar dari Menara Ilham. FOTO Eizairi Shamsudin
Mohd Anwar Patho Rohman dan Hazwan Faizal Mohamad dan Ayisy Yusof


PERTUBUHAN Pemandu dan Pengusaha Teksi/Limosin dan Kereta Sewa Malaysia (PERTEKMA) menyokong langkah kerajaan membubarkan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Presidennya, Mohd Syahrir Abdul Aziz berkata, langkah itu tepat kerana SPAD sepanjang kewujudannya tidak banyak membantu membela dan meningkatkan perkhidmatan teksi.

"SPAD sepatutnya jadi penguatkuasa tetapi tidak berfungsi sebagai penguatkuasa. Sepatutnya SPAD menjaga hal ehwal urusan pengangkutan awam termasuk teksi.

"Akan tetapi benda (teksi e-hailing) yang tidak dilesenkan diuar-uarkan, manakala kami pemandu teksi diabaikan begitu saja.

"Dalam isu e-hailng, syarikat sepatutnya ambil kami pemandu teksi, bukan beri kepada orang awam. Ini bukan cara hendak selesaikan masalah graduan menganggur dengan buat cadangan semua bawa teksi.

"Betullah cakap Tun M (Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad), takkan belajar tinggi-tinggi, kemudian suruh dia (graduan) bawa teksi.

"Ini jalan mudah kerajaan lepas tangan dari tanggungjawab mereka," katanya kepada media selepas bertemu dengan Majlis Penasihat Kerajaan di Menara Ilham, hari ini.

Dalam mesyuarat pertama Kabinet semalam, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan SPAD akan dibubarkan dan tugasnya dikembalikan ke Kementerian Pengangkutan.

Langkah itu bertujuan memastikan agensi atau jabatan yang tidak relevan, tidak akan membebankan kerajaan.

Dalam pada itu, Mohd Syahrir turut menggesa kerajaan mengharamkan perkhidmatan teksi e-hailing kerana ia syarikat yang tidak membantu pemandu teksi apatah lagi untuk meningkatkan perkhidmatan teksi.

"Kami yang ada lesen dan tauliah mengapa tidak mahu dimanfaatkan. Grab dan Uber tidak berdaftar, kita tidak pernah tahu siapa mereka," katanya.

Beliau berkata, SPAD dan kerajaan terdahulu tidak mengendahkan cadangan persatuan mengharamkan teksi e-hailing selain tidak banyak membantu untuk meningkatkan mutu perkhidmatan teksi.

"Kami mahu perubahan supaya dapat bersaing tetapi kerajaan tidak banyak membantu. Bantuan diberikan secara 'one-off' dan kami perlu usaha sendiri.

"Kami berharap kerajaan yang baharu ini akan lebih prihatin terhadap kami dan perkhidmatan teksi," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 24 Mei 2018 @ 3:02 PM