NOORYANA Najwa (tengah), Norashman Najib serta Daniyar Kessibayev hadir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. FOTO Luqman Hakim Zubir, Zlfadhli Zulkifli
Wartawan NSTP


BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dibebaskan selepas dijamin oleh dua anaknya yang membayar sebahagian daripada jaminan RM1 juta yang ditetapkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini.

Jaminan itu dibayar Mohd Norashman Najib dan Nooryana Najwa Najib di bank dalam Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, kedua-dua anak Najib itu enggan ditemubual sejurus keluar dari bank berkenaan.

Terdahulu, Mahkamah membenarkan jaminan RM1 juta dikenakan terhadap Najib dengan dua orang penjamin serta beliau perlu menyerahkan pasport diplomatik dan pasport awam.

Selain itu mahkamah juga membenarkan bahawa bayaran itu dibuat secara ansuran iaitu dibayar hari ini dan pada Isnin depan.

Dalam pada itu, Najib meninggalkan perkarangan kompleks mahkamah dengan menaiki kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Vellfire berwarna putih kira-kira 3.30 petang.

Beliau sebelum itu mengaku tidak bersalah atas pertuduhan tiga pertuduhan melakukan pecah amanah jenayah dan rasuah membabitkan wang berjumlah RM42 juta berhubung syarikat SRC International Sdn Bhd.

Najib diwakili peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan sekali lagi terhadapnya selepas pertama kali disebut di Mahkamah Sesyen, hari ini.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 4 Julai 2018 @ 4:05 PM