MENTERI Belia dan Sukan Syed Saddiq Abdul Rahman. Eizairi Shamsudin
MENTERI Belia dan Sukan Syed Saddiq Abdul Rahman. Eizairi Shamsudin
Mohd Anwar Patho Rohman


KEWIBAWAAN Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Abdul Rahman sebagai pendebat terserlah pada hari pertama beliau menjawab soalan dalam persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Pada usia 25 tahun, menjadi menteri termuda dalam sejarah, Syed Saddiq kelihatan tenang dan bersahaja menjawab soalan pada sesi pertanyaan bagi jawab lisan.

Beliau tidak kekok berdepan dan melayan usikan Ahli Parlimen pembangkang yang cuba membuat kenyataan provokasi tehadapnya.

Memakai kot coklat muda, Ahli Parlimen Muar itu menjawab tenang soalan Mohd Shahar Abdullah (BN-Paya Pesar) berhubung isu migrasi orang muda luar bandar ke bandar sambil mengemukakan hujah serta fakta.

Malah, Ketua Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu turut mendapat pujian dan ucapan tahniah daripada Tan Sri Annuar Musa (BN-Ketereh) atas pelantikannya sebagai anggota Kabinet dalam usia muda.

“Tahniah diucapkan kepada Yang Berhormat Muar yang menjadi Menteri Belia dan Sukan pada usia muda, 25 tahun. Saya dulu jadi Menteri Belia dan Sukan pada usia 33 tahun,” kata Annuar.

Sementara itu, menjawab soalan Mohd Shahar, Syed Saddiq berkata, antara langkah diambil kerajaan bagi mengurangkan migrasi orang muda ke bandar ialah melahirkan lebih banyak usahawan di luar bandar.

Ia termasuk meningkatkan program latihan kemahiran kepada belia luar bandar dikendalikan Institusi Latihan Pendidikan Teknikal dan Vokasional (TVET) dan meningkatkan kemudahan awam sebagai daya penarik golongan itu kekal di luar bandar.

“Kerajaan juga akan melantik golongan belia berusia 21 tahun ke atas yang layak untuk dilantik sebagai ketua kampung atau ahli majlis daerah.

“Ini dapat menyemai semangat golongan terbabit berkhidmat dan menyumbang bakti memajukan kawasan luar bandar,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 18 Julai 2018 @ 4:12 PM