Samadi Ahmad


LEMBAGA Tabung Haji (TH) menolak dakwaan sesetengah pihak bahawa TH menarik balik kemudahan penginapan percuma bagi jemaah transit yang disediakan sebelum ini.

Pengurus Besar Kanan Haji merangkap Ketua Rombongan Haji Malaysia Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman berkata, bakal haji yang memilih untuk berlepas dari KLIA hanya perlu melapor diri di Kompleks TH Sepang empat jam sebelum masa berlepas.

"Justeru, tiada keperluan bagi menyediakan bilik penginapan di Kompleks TH Sepang," katanya pada sidang media di Kompleks TH Sepang, hari ini.

Yang turut hadir, Timbalan Pengarah Gerakan Haji, Mohd Hisham Harun.

Bagaimanapun, katanya, Hotel Movenpick yang beroperasi di sebelah kompleks, menyediakan bilik penginapan dengan kadar diskaun khas untuk bakal haji dan waris yang memilih untuk datang lebih awal daripada tarikh dan waktu melapor diri yang ditetapkan.

Syed Saleh berkata, pihaknya menolak dakwaan yang merujuk kepada penularan gambar-gambar di media sosial menggambarkan suasana padat di Kompleks TH sebagai pusat gelandangan juga adalah tidak tepat dan berasas.

"Suasana padat seperti itu adalah kebiasaan bagi setiap penerbangan kerana ia membabitkan 500 bakal haji yang turut diiringi ahli keluarga dan sahabat handai sehingga mencecah sehingga 4,000 orang pada satu-satu masa," katanya.

PENGURUS Besar Kanan Jabatan Haji, Lembaga Tabung Haji (TH), Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman ketika sidang media mengenai dakwaan penarikan kemudahan penginapan jemaah di Tabung Haji, Sepang, turut kelihatan Timbalan Pengarah Gerakan Haji, Mohd Hisham Harun (kanan). FOTO Mohd Fadli Hamzah
PENGURUS Besar Kanan Jabatan Haji, Lembaga Tabung Haji (TH), Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman ketika sidang media mengenai dakwaan penarikan kemudahan penginapan jemaah di Tabung Haji, Sepang, turut kelihatan Timbalan Pengarah Gerakan Haji, Mohd Hisham Harun (kanan). FOTO Mohd Fadli Hamzah

Katanya, penginapan transit ini sudah tidak disediakan sejak tiga tahun lalu malah, ketika beroperasi di Kelana Jaya, kemudahan itu hanya disediakan kepada bakal haji dari stesen lain atas kekangan penerbangan atau jadual penerbangan transit awal yang melebihi satu hari sebelum bertolak ke Tanah Suci.

Menurutnya, bermula musim haji tahun ini, pihaknya menambahbaik perkhidmatan seperti penyediaan penerbangan terus yang berlepas dari tujuh stesen lain di negara ini.

"Pada ketika ini, bakal haji yang transit dari stesen lain tidak perlu keluar dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Kompleks TH Sepang kerana penerbangan mereka akan diteruskan dengan penerbangan sewa khas ke Tanah Suci. Ia sekali gus dapat memendekkan tempoh menunggu bakal haji dari stesen luar untuk berlepas ke Tanah Suci,” katanya.

Selain Kompleks TH Sepang, tujuh stesen berlepas lain seperti Alor Setar (Kedah), Pulau Pinang, Johor Bahru (Johor), Kuala Terengganu (Terengganu), Kota Bharu (Kelantan), Kota Kinabalu (Sabah) dan Kuching (Sarawak).

Syed Saleh berkata, setakat ini TH berjaya menguruskan 24 penerbangan haji ke Tanah Suci bermula 14 Julai lalu yang akan berakhir pada 15 Ogos depan membabitkan 30,200 bakal haji.

Berita berkaitan:

'Kembalikan penginapan percuma jemaah haji'

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 25 Julai 2018 @ 7:43 PM