MUHAMAD Solihin Zakaria menjaga anaknya, Nur Tasnim, 9, (tengah) dan Muhammad Mush’ab Umair, 8, yang menerima rawatan di Wad Pediatrik Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Cheras, hari ini. FOTO Zulfadhli Zulkifli
Asmah Rusman
cnews@nstp.com.my


“BUKAN sahaja muntah dan cirit-birit, kami sekeluarga umpama ‘pengsan’ dan hanya terbaring lemah di dalam rumah sehinggakan ingin memegang telefon bimbit juga tidak berdaya,” kata Muhamad Solihin Zakaria, 36.

Muhamad Solihin dan isterinya Shukriah Ahmad, 36, serta empat anak mereka dimasukkan ke Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Cheras akibat keracunan makanan selepas memakan laksa kebok yang dibeli bapanya di Baling, Kedah.

Katanya, bapa dan ibunya juga mengalami simptom yang sama, namun hanya dirawat sebagai pesakit luar, malah 15 orang tetamu mereka turut disahkan keracunan makanan.

Menceritakan kejadian itu, katanya, dia dan isteri mengadakan jamuan ringan dengan menjemput guru Sekolah Kebangsaan (SK) Tun Hussien Onn 2, tempat isterinya mengajar dengan menghidangkan Nasi Gulai Riyas Pisang, Laksa Kebok dan tapai pada Jumaat lalu.

“Kira-kira jam 2 pagi Sabtu lalu, dua anak saya berusia lapan dan sembilan tahun mengadu sakit perut dan muntah sebelum badan mereka mula panas.

“Kemudian bayi saya serta anak berusia tiga tahun pula demam panas dan suhu badan meningkat mendadak sehingga 40 darjah selsius selain asyik menangis,” katanya ketika ditemui di HCTM.

Katanya, dia hanya membasahkan kepala anaknya dengan air sejuk bagi menurunkan suhu badan sebelum menghubungi sepupu untuk menghantar mereka sekeluarga ke hospital.

“Doktor mengesahkan kami keracunan makanan dan perlu ditahan di wad bagi rawatan lanjut.

“Rupanya, bukan kami sekeluarga sahaja, rakan isteri yang datang dan makan laksa turut menghadapi masalah sama menjadikan 21 orang yang keracunan makanan.

“Ada yang menerima rawatan sebagai pesakit luar dan sebahagian lagi dimasukkan ke hospital untuk rawatan lanjut,” katanya.

Katanya, dia tidak menyangka laksa kebok yang menjadi makanan kegemarannya sejak di bangku sekolah menyebabkan mereka sekeluarga bermalam di hospital.

Katanya, dua orang anaknya belum dibenarkan pulang kerana masih mengalami cirit birit, manakala dia, isteri dan dua lagi anaknya sudah dibenarkan pulang pada Isnin lalu.

“Sebelum ini, tidak pernah ada masalah seperti ini malah laksa berkenaan sangat terkenal dalam kalangan penduduk kampung yang sering menjadikan laksa sebagai menu utama bagi pelbagai majlis dan kenduri.

“Saya juga sangat mengenali pemilik gerai berkenaan dan ada menghubunginya memberitahu mengenai kejadian ini,” katanya yang berasal dari Kampung Sadik, Baling, Kedah.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebelum ini mengesahkan pertambahan 42 kes keracunan makanan disyaki berpunca daripada laksa yang dibeli di sebuah gerai di Kupang, Baling, Kedah

Ketua Pengarahnya Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dipetik berkata, 14 daripada kes terbabit dilaporkan di Kedah, tujuh di Perak dan 21 kes di Selangor menjadikan jumlah kes 61 kes.

Katanya, pihaknya masih menunggu keputusan sampel makanan yang dihantar ke makmal untuk dianalisis.

Selain itu, sampel najis dua kes di Baling adalah positif ‘Salmonella spp’.

Berita berkaitan:

Peniaga laksa pertimbang saman KKM

'Ini dugaan buat peniaga laksa' - mangsa

'Mangsa tetamu majlis kesyukuran, rupanya...'

Pengusaha laksa kebok pasrah

[UPDATE] 42 lagi kes keracunan akibat laksa...?

[UPDATE] 'Reda dengan pemergian emak...'

'Kalau laksa beracun, dah lama kami mati'

Sah, dua maut 'makan' laksa...

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 11 Oktober 2018 @ 9:22 PM