AHMAD Zahid (tengah) bersama Vigneswaran (kiri) dan Samy Vellu (kanan) pada Perhimpunan Agung MIC. FOTO Muhd Zaaba Zakeria
AHMAD Zahid (tengah) bersama Vigneswaran (kiri) dan Samy Vellu (kanan) pada Perhimpunan Agung MIC. FOTO Muhd Zaaba Zakeria
Veena Babulal

BARISAN Nasional (BN) akan distruktur dan dijenama semula bagi menguatkan kembali gabungan parti itu dalam usaha merebut kembali kerajaan pada pilihan raya umum akan datang.

Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, gabungan pembangkang baharu itu membabitkan lima parti utama BN, rakan-rakan parti dalam pembangkang serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

“Setiausaha Agung BN yang baharu, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz sudah diberi mandat untuk melaksanakan pelaksanaannya dalam tempoh terdekat.

“Kita harus mengorak langkah untuk menjadikan entiti baharu ini bukan sahaja sebagai parti pembangkang ketika ini tetapi juga sebagai hasrat kita untuk mewujudkan sistem dua parti bagi bersaing dengan parti yang membentuk kerajaan," katanya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Tahunan MIC ke-72 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur, hari ini.

Hadir sama, Presiden MIC, Tan Sri Vigneswaran dan bekas Presiden MIC, Tun S Samy Vellu.

Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata, beliau akan bertemu dengan semua Presiden parti utama BN bagi membincangkan bagaimana untuk merealisasikan hasrat berkenaan.

“Kami merasakan apa yang dilakukan bersama rakan-rakan daripada parti politik lain dalam pembentukan gabungan parti pembangkang adalah asas bagi kita untuk berpindah kepada sistem dua parti.

“Saya harap rakyat akan bersama kami kerana kami menjanjikan sesuatu yang baharu kerana kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak dapat melaksanakan apa yang dijanjikan," katanya.

Menurut Ahmad Zahid lagi, entiti baharu itu juga akan menyediakan semak dan seimbang sebagai alternatif kepada PH.

Katanya, beliau juga sedang berunding dengan 10 pihak yang berminat untuk menyertai blok gabungan baharu itu.

“Dalam hal ini, Presiden MIC, (Vigneswaran) sudah diberi mandat untuk berunding dengan mana-mana pihak atau NGO yang mahu menyertai gabungan berkenaan,” katanya

Pada mesyuarat itu, Ahmad Zahid turut menyatakan bahawa perkongsian antara BN-PAS tidak akan dibubarkan dalam masa terdekat.

“Kami akan meneguhkan Pas sebagai rakan kongsi politik baru," katanya.

Mesyuarat Agung MIC kali ini turut dihadiri Naib Presiden PAS, Datuk Iskandar Abdul Samad dan Setiausaha Agung, Datuk Takiyuddin Hassan.

Dalam pada itu, ketika ditanya sama ada PAS akan menjadi sebahagian daripada parti gabungan BN yang baharu itu, Ahmad Zahid bagaimanapun tidak menjawab sebaliknya meminta media merujuk kepada Mohamed Nazri.

Mengulas mengenai keahlian secara langsung pula, Ahmad Zahid berkata, perkara itu perlu dibincangkan dengan semua rakan parti dalam gabungan.

Sementara itu, Ahmad Zahid turut meminta MIC supaya membuat kemunculan semula seperti mana parti politik lain selepas kekalahan teruk pada pilihan raya lalu.

Vigneswaran dalam ucapannya berkata, selepas Dr Mahathir bersara, BN akan kembali menerajui kerajaan.

Kata Vigneswaran, apa yang MIC perlukan ketika ini adalah panduan daripada UMNO dan mereka akan melakukan semua yang diperlukan termasuk dari segi pendaftaran pengundi dan sebagainya.

“MIC tidak akan menjadi beban kepada UMNO sebaliknya akan menjadi kekuatan untuk BN.

“Lebih baik untuk bekerja dengan PAS kemudian dengan Dr Mahathir. Jika (mereka) boleh bekerja dengan Amanah (Parti Amanah Negara) kita juga boleh bekerjasama dengan PAS.

“Kedua parti itu mempunyai asas yang sama, " katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 27 Oktober 2018 @ 6:59 PM