LAPORAN Harian Metro, sebelum ini.
LAPORAN Harian Metro, sebelum ini.
BERNAMA

KEMENTERIAN Kesihatan akan memanggil kakitangan yang terbabit dalam kes tuntutan saman seorang remaja kerana mengalami kecacatan kekal akibat kecuaian semasa proses berkhatan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, walaupun ia kes terpencil, namun perkara sebegitu perlu diberi perhatian supaya ia tidak meresahkan masyarakat untuk menyertai dan melaksanakan program berkhatan yang lain.

“Jika ada apa-apa juga kemalangan dan kesilapan, kita akan susuli untuk menanganinya. Perkara itu (kecuaian pelaksanaan proses berkhatan) jarang berlaku tapi jika berlaku, ia perlu diberi perhatian.

“Saya akan panggil kakitangan yang terbabit untuk beritahu apa yang dah berlaku. Namun saya yakin, perkara ini akan dapat ditangani dengan baik,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita ketika ditemui selepas merasmikan program berkhatan amal di Klinik Wakaf An-Nur, Masjid Nurul Iman Ijok, di Kuala Selangor, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas tuntutan saman yang dibuat remaja berumur 18 tahun semalam ekoran kepala alat sulitnya terputus ketika berkhatan lapan tahun lalu.

Remaja itu melalui ibunya, selaku plaintif memfailkan saman terhadap seorang pembantu perubatan dan lima lagi kerana cuai sehingga menyebabkannya mengalami kecacatan kekal.

Dalam saman itu, plaintif menamakan pembantu perubatan Hospital Kuala Lipis, Pahang (defendan pertama), pegawai perubatan dan pengarah hospital itu (defendan kedua dan ketiga), doktor pakar dan pengarah Hospital Selayang (defendan keempat dan kelima) serta Kerajaan Malaysia (defendan keenam).

Berdasarkan pernyataan tuntutan plaintif, remaja itu berumur 10 tahun ketika kejadian dan mendakwa defendan pertama tidak mengikut prosedur yang ditetapkan kerana telah memotong keseluruhan kepala kemaluannya atau ‘glans penis’.

Berita berkaitan

Remaja putus 'anu' fail saman [METROTV]

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 1 Disember 2018 @ 7:49 PM