Mohd Anwar Patho Rohman

Petaling Jaya: Tindakan UMNO dan PAS yang berkeras mahu mengadakan perhimpunan membantah Konvensyen Antarabangsa Mengenai Pembasmian Diskriminasi Kaum (ICERD) dianggap sebagai janggal.

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, UMNO dan PAS perlu sedar perhimpunan itu tidak wajar diteruskan memandangkan Kabinet memutuskan tidak meratifikasi ICERD.

Sebaliknya, beliau yang juga Ahli Parlimen Port Dickson berkata, kedua-dua parti itu sepatutnya memikirkan kesan jika perhimpunan itu diadakan ketika negara berdepan isu sensitiviti ketika ini.

“Bagi saya itu (memikirkan kesan perhimpunan) lebih penting. Saya fikir tidak wajar teruskan perhimpunan untuk bantah ICERD kerana tidak munasabah sebab Kabinet tolak.

“Saya minta kebijaksanaan pimpinan UMNO dan PAS kerana kita tidak boleh nafikan ada keresahan kaum sekarang. Saya lihat janggal (teruskan) dan harap jangan diteruskan,” katanya.

ANWAR (kiri) merasmikan buku 9 May 2018 bersama Nik Nazmi, semalam.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan buku ‘9 Mei 2018: Catatan Dari Barisan Hadapan’ karya Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR yang juga Ahli Parlimen Setiawangsa, Nik Nazmi Nik Ahmad di sini, semalam.

UMNO sebelum ini mahu menyertai perhimpunan di ibu negara pada Sabtu ini bagi melahirkan rasa syukur kerana Kabinet tidak akan meratifikasi ICERD manakala PAS mahu ia diteruskan dengan berpendapat kerajaan gagal menunjukkan kesungguhan tidak meratifikasi ICERD dan lima perjanjian antarabangsa lain.

Mengulas desakan Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA), Dr Ibrahim Ali supaya Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Perpaduan), P Waytha Moorthy meletak jawatan susulan kes rusuhan di Kuil Sri Mahariamman, Anwar berkata, perkara yang harus diutamakan adalah menyelesaikan terlebih dulu kes berkenaan.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 3 Disember 2018 @ 10:01 AM