MAZLAN menunjukkan lokasi penutupan jalan pada sidang media mengenai Perhimpunan Bantahan ICERD di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur, hari ini. Foto BERNAMA
Hafidzul Hilmi Mohd Noor


ENAM laluan utama di ibu kota akan ditutup sempena perhimpunan kesyukuran terhadap keputusan kerajaan menolak ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD), Sabtu ini.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Seri Mazlan Lazim berkata, enam laluan itu ialah Jalan Hishamuddin, Jalan Leboh Pasar, Jalan Tun Perak, Jalan Tunku Abdul Rahman, Jalan Raja Laut dan Bulatan Dato’ Onn.

“Laluan berkenaan akan mula ditutup pada 6 pagi Sabtu ini. Peserta perhimpunan dibenarkan berkumpul di Jalan Raja iaitu berhadapan Bangunan Sultan Abdul Samad sehingga Jalan Tunku Abdul Rahman (persimpangan Sogo).

“Peserta juga dinasihatkan untuk memarkir kenderaan di luar kawasan tempat berkumpul bagi mengelakkan kesesakan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur, hari ini.

Mazlan berkata, selain dari kawasan berkenaan pihaknya turut mengawal laluan dari Masjid Wilayah Persekutuan ke Pintu Tiga Istana Negara bagi penyerahan memorandum.

“Penyerahan memorandum berkenaan akan dilakukan oleh Persatuan Pesilat dan mereka akan berkumpul di Masjid Wilayah Persekutuan pada 10 pagi hingga 12 tengah hari.

“Polis menjangkakan seramai 300 orang akan berkumpul untuk menyerahkan memorandum berkenaan,” katanya.

Menurutnya, peserta perhimpunan dinasihatkan menggunakan pengangkutan awam bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas.

“Selain itu, mereka juga dinasihatkan untuk tidak meletakkan kenderaan di bahu jalan. Tindakan tunda dan saman akan dikenakan kepada kenderaan yang melanggar peraturan.

“Peserta juga diharap tidak mencetuskan provokasi dan berhimpun secara aman, tidak membawa sebarang senjata berbahaya serta perlu mematuhi arahan pegawai polis yang bertugas,” katanya.

Katanya, pihak polis akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu yang cuba menimbulkan provokasi, mencetuskan kekecohan, mangganggu gugat kententeraman awam dan melanggar undang-undang.

“Orang ramai juga diminta untuk memberikan kerjasama dengan tidak menularkan sebarang spekulasi atau khabar angin yang boleh menjejaskan kententeraman awam.

“Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan orang ramai boleh menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi di talian 03-26002222 atau IPD Brickfields di talian 03-22979268,” katanya.

Lagi berita berkaitan Perhimpunan ICERD

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 6 Disember 2018 @ 7:03 PM