Abdul Wahab (kanan) dibebaskan dengan jaminan oleh mahkamah bersama Haji Ismail (kiri) yang sanggup mencagarkan tanahnya. FOTO Ihsan FB Mohammad Nurzuan Abd Wahab
Abdul Wahab (kanan) dibebaskan dengan jaminan oleh mahkamah bersama Haji Ismail (kiri) yang sanggup mencagarkan tanahnya. FOTO Ihsan FB Mohammad Nurzuan Abd Wahab


DI SEBALIK kesulitan dihadapi rakyat Malaysia yang terkandas di Krabi, Thailand, rupa-rupanya masih ada insan berhati mulia iaitu seorang warga Thailand yang sanggup mencagarkan geran tanahnya bagi membolehkan Abd Wahab Yahaya, 56, diikat jamin.

Difahamkan, mengikut undang-undang di negara berkenaan, pesalah warga asing perlu membayar ikat jamin selain perlu ada jaminan orang tempatan dengan mencagarkan geran tanah atau rumah bagi memastikan individu yang ditahan tidak keluar dari negara itu.

Hanya dikenali sebagai Haji Ismail, keluarga Abd Wahab mengenali lelaki berkenaan pada 18 Disember lalu, malam sebelum kejadian, ketika menjamu selera di restoran milik warga Thailand itu.

Amirun Abd Wahab, 21, anak kepada Abd Wahab berkata, dia bersama seorang adik dan ibu-bapanya makan di restoran selain sempat berborak selama dua jam dengan lelaki Melayu yang berasal dari Pattani itu.

“Pada malam berikutnya bapa terbabit dalam kemalangan, kemudian pada 27 Disember bapa pergi ke balai polis berhampiran, namun anggota polis meminta bapa untuk menyediakan seorang penterjemah.

“Bagaimanapun, penterjemah yang biasa kami gunakan khidmatnya tidak dapat hadir, sebelum bapa meminta untuk berjumpa dengan Haji Ismail. Lelaki itu bersetuju dan menemani bapa ke balai polis seterusnya dibawa ke mahkamah,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Dia berkata, ketika di mahkamah, bapa diarahkan untuk membayar ikat jamin sebanyak 120,000 bath (RM15,379), namun syarat untuk dibebaskan memerlukan seorang warga tempatan meletakkan geran tanah atau rumah sebagai cagaran bagi memastikan bapanya melunaskan pampasan kepada keluarga mangsa yang meninggal dunia sebelum meninggalkan negara berkenaan.

“Pada awalnya Haji Ismail tidak mengetahui perkara itu kerana hanya menemani bapa ke mahkamah sebagai penterjemah, namun dia kemudiannya bersetuju untuk mencagarkan geran tanahnya sebelum dia ke pejabat kerajaan di sebelah bangunan mahkamah.

“Ketika urusan mendapatkan geran dan menyerahkan borang ikat jamin diselesaikan, bapa ditempatkan di lokap. Sebaik selesai proses ikat jamin dan cagaran geran tanah milik haji itu, bapa dilepaskan kira-kira jam 4.30 petang,” katanya.

Amirun sangat bersyukur kerana Haji Ismail sanggup membantu keluarganya walaupun tidak pernah mengenali dan tidak mempunyai sebarang hubungan kekeluargaan dengan lelaki itu.

“Tanah milik Haji Ismail berisiko untuk ditarik kerajaan Thailand sekiranya kami tidak dapat membayar pampasan kepada keluarga mangsa. Jumlah pampasan akan ditentukan ketika perbicaraan di mahkamah pada 9 Januari depan, namun sehingga kini kami difahamkan keluarga berkenaan menuntut sebanyak RM200,000.

Menurutnya, wang bantuan terkumpul setakat ini masih kekal RM68,000 dan diserahkan kepada satu NGO Malaysia yang membantu bapanya di sana.

“Akaun saya disekat kerana transaksi melebihi had, orang ramai boleh menyalurkan bantuan ke akaun Maybank kakak 512875516248 atas nama Hasanah Abdul Wahab.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 3 January 2019 @ 5:45 PM