RAZIYAH bersama cucunya Siti Zulaika ketika ditemui di rumahnya di Langgar, Alor Setar, hari ini. Foto SHARUL HAFIZ ZAM
Aizat Sharif


IBU mentua Ustazah Nur Farhana Ibrahim, 27, yang ditemui semula, hari ini selepas hilang sejak Isnin lalu berharap menantunya boleh ditukarkan untuk mengajar di Alor Setar, Kedah.

Ini bagi membolehkan ibu kepada seorang anak berkenaan tidak perlu lagi berulang-alik hampir sejauh 200 kilometer dari Langgar, Alor Setar ke Balik Pulau, Pulau Pinang pada hari persekolahan.

Raziyah Dali, 64, yang menzahirkan kesyukuran selepas menantunya ditemui selamat berharap Kementerian Pendidikan dapat mempertimbangkan permohonan menantunya sebelum ini untuk bertukar sekolah di Alor Setar.

“Apabila mendapat tahu dia (Nur Farhana) sudah ditemui, saya sangat bersyukur kepada Allah SWT kerana menantu saya selamat.

“Saya berharap selepas ini dia dapatlah ditukarkan mengajar ke Alor Setar kerana saya sangat kasihan bebanannya yang terpaksa berulang dari Alor Setar ke Balik Pulau untuk mengajar.

“Dia pernah memohon untuk bertukar sekolah, namun permohonannya tidak dipertimbangkan sehingga menyebabkan dia terpaksa terus mengajar setiap hari di sekolah itu,” katanya kepada pemberita selepas ditemui di perkarangan rumahnya di Langgar, Alor Setar, hari ini.

Katanya, menantunya mula berulang alik dari Alor Setar ke tempat kerjanya di Sekolah Kebangsaan Genting, Balik Pulau sejak Oktober dua tahun lalu selepas Raziyah dan suaminya, Mahayadin Hanafi, 69, pulang dari mengerjakan umrah di Makkah.

“Dia pernah tinggal menyewa di sebuah rumah pangsa di Pulau Pinang, namun hanya bertahan selama setahun kerana tidak tahan berjauhan dengan keluarga.

“Ditambah dengan kemurungan yang pernah melanda dirinya menyebabkan dia berpindah tinggal di sini (Langgar) bersama saya sekeluarga semula dan setiap hari akan berulang alik,” katanya.

Katanya, dengan penemuan menantunya itu sekurang-kurangnya terubat kebimbangannya selama beberapa hari sebelum ini, dan cucunya, Siti Zulaika Mohamad Naim, 3, juga sangat merindui kepulangan ibunya.

“Anaknya, Siti Zulaika…walaupun masih tidak faham dengan apa yang berlaku, tetapi masa mula-mula ibunya itu tidak pulang dia ada bertanya juga pada kami.

“Selepas itu, dia seperti biasa dan tidak bertanya lagi dan hanya menunggu kepulangan ibunya itu dengan selamat

“Saya juga berharap agar Nur Farhana dapatlah diberikan cuti panjang buat seketika untuk dirinya kembali tenang sebelum mengajar semula,” katanya.

Berita berkaitan

Ustazah Nur Farhana ditemui di luar Pulau Pinang

Guna K9 cari Ustazah Nur Farhana

'Alhamdulillah, Ustazah Nur Farhana ditemui selamat'

'Di mana Ustazah Nur Farhana?'

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 17 January 2019 @ 7:07 PM