BERNAMA

BUDAYA menggunakan telefon bimbit ketika memandu boleh mengakibatkan fokus pemanduan terjejas sekitar lima hingga 10 saat atau pada kelajuan normal di lebuh raya, kenderaan seolah-olah bergerak tanpa kawalan kira-kira 160 meter.

Pakar Kejuruteraan Lebuh Raya Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, Prof Madya Dr Mohd Ezree Abdullah berkata, ini termasuk pemandu menggunakan aplikasi seperti navigasi Sistem Kedudukan Sejagat (GPS), menghantar atau menerima mesej, mengemas kini status dalam media sosial dan bermain permainan video.

“Dalam situasi itu tidak ramai pemandu menyedari mereka sebenarnya mengalihkan pandangan pemanduan mereka dan menghilangkan fokus terhadap kenderaan yang dikawal sekali gus​ boleh mengundang kemalangan jalan raya,” katanya hari ini.

Mohd Ezree berkata, memandu dalam kesesakan trafik dan kenderaan bergerak perlahan pula seperti di lebuh raya pada musim perayaan ketika ini seharusnya diberikan tumpuan lebih berbanding pemanduan biasa.

“Budaya masyarakat kita bila jalan sesak atau kereta bergerak perlahan sekitar 20 hingga 30 kilometer sejam, masa itu mereka ambil peluang ‘bermain’ telefon dengan merakam gambar, menghantar atau membalas mesej dan bermain permainan video.

“Tingkah laku sedemikian boleh mengundang kemalangan kerana ada perkara yang boleh berlaku di luar jangkaan kita seperti kereta di hadapan brek mengejut, motosikal atau kenderaan lain melintas secara tiba-tiba dan sebagainya,” katanya.

Sehubungan itu, Mohd Ezree menasihatkan pemandu mengubah sikap dengan memberi perhatian lebih serius khususnya ketika memandu pada jarak jauh dan cuti panjang kerana terdapat peningkatan kenderaan di jalan raya yang boleh menyebabkan peningkatan kadar kemalangan.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 3 Februari 2019 @ 4:50 PM