BERNAMA

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, hari ini, berkenan berangkat menyaksikan pameran ‘The Monarch’ yang diadakan di Galeri Prima, Balai Berita, Bangsar, Kuala Lumpur.

Baginda yang diiringi Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum Sultan Iskandar mencatatkan nama baginda di buku pelawat galeri sebaik tiba kira-kira 11 pagi.

Baginda berdua seterusnya menyaksikan seluruh pameran berkenaan, sebelum meneruskan lawatan ke Jabatan Pengarang New Straits Times Press (NSTP).

Pameran berlangsung sejak 2 Februari sehingga 20 Februari itu menampilkan 81 gambar dan salinan artikel mengenai pemerintahan beraja itu yang dianjurkan sempena meraikan pemasyhuran Sultan Abdullah yang mengangkat sumpah jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 pada 31 Januari lalu.

Lebih istimewa, pameran itu turut menyediakan bahagian khas yang hanya menampilkan pameran berkaitan Sultan Abdullah.

Hadir sama mengiringi baginda berdua ketika lawatan ialah Pengerusi Media Prima, Datuk Mohd Nasir Ahmad; Pengerusi NSTP Tan Sri Ismail Omar; Pengarah Urusan Kumpulan Media Prima, Datuk Kamal Khalid; Ketua Pegawai Eksekutif NSTP, Datuk Seri Abdul Jalil Hamid, Pengarah Eksekutif Berita dan Operasi Editorial Media Prima, Mustapha Kamil Mohd Janor dan Pengarang Kumpulan Harian Metro, Tuan Asri Tuan Hussein.

Pameran yang dibuka secara percuma kepada orang ramai bermula jam 10 pagi hingga 6 petang setiap hari manakala hujung minggu bermula jam 10 pagi hingga 5 petang.

Sementara itu, Pengurus Galeri Prima, Azlin Aziz berkata, selain bersempena pemasyhuran Sultan Abdullah, pameran ini juga adalah untuk mendidik dan mewujudkan kesedaran masyarakat kepentingan institusi beraja di negara ini.

“Kebanyakan pameran ini adalah daripada arkib NSTP tetapi ada juga yang diambil dari Istana Negara dan Jabatan Penerangan Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, gambar bertarikh paling lama di dalam pameran ini ialah ketika pertabalan Yang di-Pertuan Agong pertama, Al-Marhum Tuanku Abdul Rahman Ibni Al-Marhum Tuanku Muhammad bersama Raja Permaisuri Agong pada ketika itu, iaitu pada 4 September 1957.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 18 Februari 2019 @ 4:06 PM
Reaksi spontan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bersama Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah ketika melihat salah satu potret Al-marhum Sultan Iskandar di pameran ‘The Monarch" anjuran Galeri Prima di NSTP Bangsar. FOTO Aizuddin Saad