LAPORAN Harian Metro, sebelum ini.
LAPORAN Harian Metro, sebelum ini.
BERNAMA

TIMBALAN Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Muhammad Haziq Mohd Tarmizi yang disahkan antara 50 orang yang terbunuh dalam tragedi tembakan pengganas di Christchurch, Jumaat lalu.

Dr Wan Azizah menerusi Twitternya mendoakan semoga roh Allahyarham ditempatkan dalam kalangan orang beriman dan diberikan kekuatan buat keluarga Allahyarham.

“Innalillahi wa inna ilaihi raji’un. Cukup pilu mendapat berita Muhammad Haziq Mohd Tarmizi yang disahkan maut dalam kejadian keganasan di Christchurch, New Zealand,” katanya, hari ini.

Kementerian Luar awal pagi ini mengesahkan bahawa Muhammad Haziq, 17, terbunuh manakala bapa Muhammad Haziq, Mohd Tarmizi Shuib juga cedera dalam serangan itu sedang menerima rawatan.

Dua lagi rakyat Malaysia yang cedera ialah Muhammad Nazril Hisham Omar dan Rahimi Ahmad.

Turut menzahirkan rasa sedih atas pemergian Allahyarham adalah Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah yang turut mendoakan semoga roh Allahyarham ditempatkan dalam kalangan para Nabi, syuhada dan golongan beriman.

“Innalillahi wa inna ilaihi rajiun. Takziah diucapkan kepada keluarga Allahyarham Muhammad Haziq Bin Mohd Tarmizi. Bersama kita doakan agar Allah hujani segala rahmat dan keberkatan ke atas roh beliau seterusnya ditempatkan dalam kalangan para Nabi, syuhada, dan golongan orang beriman,” kata beliau menerusi Twitter.

Sementara itu, Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dalam ucapan takziahnya mendoakan Allahyarham mendapat husnul khatimah dan rohnya ditempatkan di syurga yang penuh nikmat Allah SWT.

Mohamed Azmin melalui catatan di Twitternya berkata: “Seluruh rakyat Malaysia amat sedih dan berdukacita di atas pengesahan bahawa adik Muhammad Haziq Mohd Tarmizi terkorban dalam tragedi Christchurch tempoh hari.

“Saya berdoa semoga Allahyarham Haziq mendapat husnul khatimah dan dikurniakan ganjaran syahid oleh Allah SWT. Semoga keluarga Allahyarham tabah dan sabar menghadapi dugaan ini,” katanya.

Turut menyampaikan salam takziah menerusi Twitter adalah Menteri Pertahanan Mohamad Sabu.

“Salam takziah buat keluarga Allahyarham Muhammad Haziq yang terkorban dalam tragedi Christchurch. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh. Al Fatihah,” katanya.

Sementara itu, Menteri Kewangan Lim Guan Eng juga menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham Muhammad Haziq.

“Takziah kepada keluarga Allahyarham Haziq Tarmizi yang disahkan meninggal dunia di Christchurch,” kata Lim.

  • Lagi berita berkaitan Pembunuhan Christchurch
  • Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 21 Mac 2019 @ 11:27 AM