SITI Noraiman Mansor, 32, memberi ayahnya, Mansor Muhammad, 72, susu melalui tiub yang dipasang dihidung sambil diperhatikan ibunya, Zabidah Jaafar, 62, ketika ditemui di rumah sewanya di Kampung Tok Belian. FOTO Hazira Ahmad Zaidi
SITI Noraiman Mansor, 32, memberi ayahnya, Mansor Muhammad, 72, susu melalui tiub yang dipasang dihidung sambil diperhatikan ibunya, Zabidah Jaafar, 62, ketika ditemui di rumah sewanya di Kampung Tok Belian. FOTO Hazira Ahmad Zaidi
Hazira Ahmad Zaidi


WARGA emas kini hanya mampu terbaring dan diuruskan seperti bayi selepas terbabit dalam kemalangan dengan motosikal pada awal Januari lalu.

Kini segala keperluan Mansor Mohamad, 72 dijaga oleh anaknya Siti Noraiman, 32.

Siti Noraiman berkata, sebelum ini bapanya bersama ibunya Zabidah Jaafar, 62, menetap di Kampung Batu Mengkebang, Kuala Krai.

“Selepas tiga bulan kemalangan itu berlaku, saya mengajak ayah dan ibu untuk tinggal bersama bagi memudahkan urusan menjaga keperluan mereka.

“Saya tidak sampai hati melihat ibu yang sudah tua menjaga ayah sendirian, jadi saya ambil keputusan menjaga mereka di rumah saya.

“Malah adik bongsu Siti Fatimah, 24, yang sebelum ini bekerja di Negeri Sembilan mengambil keputusan untuk berhenti pada Januari lalu kerana mahu bersama-sama menjaga ayah,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Tok Belian di Bachok, hari ini.

Anak ketujuh daripada 10 beradik itu berkata , ayahnya terbabit dalam kemalangan dengan motosikal lain menyebabkan dia terjatuh dan tidak sedarkan diri.

“Akibat kemalangan itu, terdapat beberapa tompokan darah beku di kepala ayah, namun doktor tidak mahu mengambil risiko untuk menebuk kepala bagi mengeluarkan darah beku.

“Hampir sebulan, ayah dirawat di Hospital Kuala Krai termasuk ditempatkan di Unit Rawatan Rapi sebelum dibenarkan pulang ke rumah,” katanya.

Menurutnya, setiap bulan, mereka sekeluarga memerlukan sekurang-kurangnya RM1,500 untuk membeli susu, tidak termasuk lampin pakai buang, ubat-ubatan dan sewa ambulans untuk berulang alik ke hospital untuk pemeriksaan.

“Walaupun perbelanjaan untuk membeli susu yang berharga RM88 setin yang ditanggung oleh individu yang bermurah hati, namun kami tidak boleh selalu bergantung kepada bantuan yang diberikan ini.

“Saya pun tidak berkerja dan mengharapkan pendapatan suami sebagai pemandu lori untuk menyara keluarga,” katanya.

Orang ramai ingin membantu boleh menyalurkan bantuan menerusi akaun Bank Islam, 03139020140891 atas nama Siti Noraiman Mansor atau boleh menghubunginya di talian 0135821858.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 26 Mac 2019 @ 1:14 PM