FOTO Hiasan
FOTO Hiasan
Mohd Rafi Mamat


MAJLIS Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) melantik seramai 954 amil bagi urusan mengutip zakat fitrah pada Ramadan tahun ini.

Timbalan Yang Dipertua MUIP, Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan berkata, amil dilantik itu akan berada di masjid dan surau selain di pejabat Pusat Kutipan Zakat (PKZ) Pahang bermula 1 Ramadan.

Beliau berkata, umat Islam di Pahang dinasihatkan supaya tidak menunggu saat akhir untuk membayar zakat fitrah kerana pihaknya sudah menyediakan amil dengan jumlah yang ramai selain kemudahan pembayaran secara atas talian.

“Masyarakat Islam di negeri ini dinasihatkan supaya membayar zakat fitrah kepada amil yang ditauliahkan oleh MUIP sahaja.

“Adalah menjadi satu kesalahan sekiranya individu mengutip zakat fitrah tanpa diberi kuasa oleh MUIP dan mereka boleh dihukum mengikut Seksyen 38 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 2013 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media MUIP, di Pekan, semalam.

Katanya, pihaknya turut menyediakan kemudahan pembayaran zakat fitrah secara atas talian sebagai pilihan kepada masyarakat Islam yang tidak berpeluang untuk bertemu amil yang berada di surau dan masjid.

Wan Abdul Wahid berkata, kadar zakat fitrah di Pahang tahun ini masih kekal RM7 berdasarkan harga beras ditetapkan MUIP, kadar berkenaan kekal selama 11 tahun sejak 2009.

“Pada Ramadan kali ini, MUIP memperuntukkan sebanyak RM3.34 juta kepada 641 masjid di negeri ini untuk mengimarahkan bulan mulia dengan pelbagai aktiviti keagamaan.

“Sebagai persediaan menyambut Aidilfitri, kit aperuntukan sebanyak RM6.6 juta untuk diagihkan kepada mualaf dan fakir miskin saudara Muslim, ” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 29 April 2019 @ 11:51 AM