Kampung Baru
Kampung Baru
BERNAMA

AHLI Parlimen Titiwangsa Datuk Seri Rina Mohd Harun berharap nama Kampung Baru dikekalkan walaupun kerajaan berhasrat membangunkan semula kawasan itu sebagai penempatan moden dan lebih sistematik.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Luar Bandar berkata, ini kerana nama Kampung Baru memiliki nilai sejarah dan warisan tersendiri yang perlu dikekalkan.

“Saya berharap kampung ini akan dibangunkan dengan keunikan Kampung Baru itu, jangan hilang nama Kampung Baru itu, jangan jenamakan, contoh sebelum ini Kampung Kerinchi jadi Bangsar South,” katanya selepas Majlis Berbuka Puasa bersama Pakatan Harapan Parlimen Titiwangsa di Kampung Baru hari ini.

Pada 22 April lalu, Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Samad dipetik sebagai berkata kerajaan memerlukan dana RM10 bilion jika berhasrat membeli tanah di Kampung Baru untuk dibangunkan menjadi penempatan moden dan sistematik orang Melayu di tengah ibu kota.

Katanya, dana itu diperlukan untuk membolehkan kementerian membangunkan Kampung Baru secara menyeluruh dan bukan secara berkelompok atau ‘runcit’ oleh pemilik tanah bersama pemaju.

Rina berkata, pembangunan dirancang kerajaan di Kampung Baru dilakukan secara menyeluruh dan holistik bukan saja merangkumi pembangunan fizikal, tetapi turut merangkumi sosial dan ekonomi.

“Kes Kampung Baru baru sudah terlampau lama, saya harap kali ini dapat dibuat satu keputusan lebih jelas, kita tidak boleh puaskan hati semua orang...Alhamdulillah ramai nak pembangunan, tapi jangan dipinggirkan hak mereka,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya juga kini sedang menjalankan kajian menyeluruh bagi mengenalpasti jumlah dan status kewarganegaraan penduduk yang menetap di Kampung Baru.

“Saya percaya Perbadanan Kampung Baru juga sudah jalankan siasatan dan mengenal pasti setiap penduduk di kampung ini...sama ada mereka ini warganegara atau tidak...kita nak pastikan rakyat kita mendapat manfaat daripada pembangunan ini,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 15 Mei 2019 @ 10:13 PM