IDDA Melissa menjemur daging sebelum dibakar dan diketuk. FOTO: Fathil Asri
Syaherah Mustafa


KOTA BHARU: Mendengar sahaja nama daging katok, pasti ramai yang tertanya-tanya rupa sebenar makanan berkenaan terutama anak muda yang jarang mengenalinya, namun siapa sangka daging berkenaan mendapat permintaan tinggi pada Ramadan.

Tidak kurang juga yang tergamam mendengar namanya yang seakan dengan sebutan katak, namun hakikatnya perkataan katok bermaksud ketuk dalam kalangan masyarakat Kelantan.

Ramai yang menyamakan daging katok dengan daging salai, namun ia berbeza termasuk daripada segi rasa dan penyediaannya.

Pengusahanya, Idda Melissa Sukiman, 33, berkata, nama daging katok diperoleh kerana proses utama dalam menghasilkan daging berkenaan adalah proses mengetuk daging menggunakan tukul besi.

Dia yang mengusahakan daging katok melalui perniagaan dalam talian sejak dua tahun lalu berkata, bagi menghasilkannya, dia perlu melakukan proses membersih, memotong, menjemur, membakar dan akhir sekali mengetuk dengan penuh ketelitian.

“Saya membuat keputusan menjual daging katok selepas menyedari tidak ramai mengusahakan makanan ini dan tidak mahu ia hilang ditelan zaman. Saya menyediakannya menggunakan cara serta resipi ibu, Rahana Omar, 62, yang juga mengusahakan daging katok lebih 50 tahun lalu.

“Ramai tidak mahu mengusahakannya kerana proses mengambil masa lama. Saya akan mulakan dengan mencari daging lembu berkualiti dan segar yang kemudian perlu dibasuh bersih.


IDDA Melissa bersama ayahnya, Sukiman dan ibu, Rahana dengan produk daging katok.

“Kemudian, daging ini akan dipotong dengan teknik betul mengikut alur urat daging supaya ia tidak mudah hancur sebelum dijemur di bawah matahari tiga atau empat hari selepas dilumur garam dan serbuk kunyit,” katanya ketika ditemui di rumah di Kampung Putih, Batu Dua, di sini.

Idda berkata, daging itu kemudian dibakar terlebih dahulu sebelum melalui proses terakhir iaitu mengetuk (katok) yang dibantu ayahnya, Sukiman Ibrahim, 67, atau suami, Ahmad Faiz Mohd Rasdi, 27, kerana memerlukan tenaga yang kuat.

Katanya, dia yang juga pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Petroleum dari Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor berkata, setiap proses daging Katok perlu dilakukan dengan teliti sebagai contoh, jika ianya dijemur dan tidak kering sepenuhnya makanan itu akan berbau dan tidak tahan lama.

“Biasanya, daging ini boleh bertahan sehingga dua bulan dan jika disimpan di dalam peti ais ia masih boleh dimakan sehingga enam bulan.

“Pelbagai masakan boleh dihasilkan menggunakan daging Katok seperti masak lemak cili api, daging dendeng, daging masak belado malah ia juga sedap bila digoreng begitu sahaja,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 16 Mei 2019 @ 6:10 AM