BERNAMA

ORANG ramai di pantai barat Semenanjung dan Sarawak mula berhadapan masalah jerebu, hari ini, susulan kebakaran hutan di enam wilayah di Indonesia.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia, Jailan Simon berkata, kebakaran hutan memberi kesan kepada cuaca di Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Putrajaya manakala di Sarawak meliputi Kuching, Serian dan Samarahan.

“Setakat ini 30 hingga 40 titik panas dikesan di Sumatera, jadi jerebu berada pada tahap sederhana tetapi kami akan terus memantau jika terdapat lebih 100 titik panas.

“Bulan ini, kami meramalkan cuaca kering dan jerebu dijangka berterusan hingga lima hari. Orang ramai dinasihatkan supaya kurangkan aktiviti luar dan elakkan daripada melakukan pembakaran terbuka,” katanya ketika dihubungi Bernama, hari ini.

Kebakaran hutan di Indonesia dikesan di Riau, Sumatera Selatan, Jambi, Kalimantan Barat, Kalimantan Tengah dan Kalimantan Selatan.

Jailan berkata, pihaknya juga bekerjasama dengan kerajaan Indonesia menerusi Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) bagi mendapatkan maklumat terkini dan berharap kebakaran hutan dapat dikawal segera.

Menurut data dikeluarkan Jabatan Alam Sekitar (JAS) menerusi laman sesawang Sistem Pengurusan Indeks Pencemaran Udara Malaysia (APIMS) setakat 12 tengah hari tadi, dua kawasan berada pada tahap Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat iaitu Rompin mencatatkan IPU 104 manakala kawasan di Johan Setia, Klang mencatatkan IPU 107.

Sebanyak 62 kawasan dilanda jerebu tahap sederhana.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 1 Ogos 2019 @ 4:29 PM
PEMANDANGAN udara sekitar ibu negara mencatatkan bacaan 85 IPU tahap sederhana pada jam 2 petang. FOTO HAFIZ SOHAIMI
PEMANDANGAN udara sekitar ibu negara mencatatkan bacaan 85 IPU tahap sederhana pada jam 2 petang. FOTO HAFIZ SOHAIMI