Antara pengunjung pada Pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang 2019 di Dataran Pahlawan, Banda Hilir. FOTO Khairunisah Lokman
Antara pengunjung pada Pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang 2019 di Dataran Pahlawan, Banda Hilir. FOTO Khairunisah Lokman
Fairuz Zaidan dan Nurul Fhatihah Zakinan dan Amir Mamat


LEBIH 30,000 pengunjung menghadiri sambutan pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang 2019 Peringkat Kebangsaan bertemakan ‘Sayangi Malaysiaku : Malaysia Bersih’ di lokasi laungan keramat ‘Merdeka’ di padang Dataran Pahlawan, Banda Hilir malam ini.

Sambutan yang dirasmikan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad itu mengembalikan sejarah sama yang bergema pada 20 Februari 1956.

Perdana Menteri turut menyempurnakan pelepasan 62 kenderaan pelbagai jenis dalam siri jelajah Kembara Merdeka Jalur Gemilang 2019 (KMJG19) ke seluruh Semenanjung, Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan dengan jarak perjalanan 6,200 kilometer (km) selain dimeriahkan dengan konsert, larian kemerdekaan, pameran membabitkan 37 gerai agensi kerajaan dan swasta.

Turut hadir Ketua Menteri Melaka Adly Zahari; Menteri Besar Johor, Datuk Dr Sahruddin Jamal serta Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo.

Terdahulu, ‘Bapa Pemodenan Malaysia’ itu tiba 8.45 malam dan disambut dengan persembahan ‘Selamat Datang’.

Sementara itu, Adly dalam ucapannya berkata, pemilihan Melaka sebagai lokasi program pelancaran sambutan berkenaan adalah bertepatan bagi mengimbau sejarah pengisytiharan kemerdekaan negara di Bandar Hilir 63 tahun lalu.

“Sejarah ulung tercipta pada masa itu di bumi Melaka dan sehubungan itu, mewakili seluruh rakyat negeri ini, saya merakamkan setinggi-tinggi terima kasih atas penghargaan dan pengiktirafan kepada Melaka tahun ini.

“Saya bersyukur kerana Melaka terpilih sebagai negeri pelancaran kempen Kibar Jalur Gemilang.

“Justeru, saya menyeru rakyat Melaka khususnya dan rakyat Malaysia amnya untuk bersama-sama menunjukkan semangat patriotik mengibarkan Jalur Gemilang di semua kediaman, premis perniagaan, bangunan pejabat, rumah ibadat, dan sekolah bagi menunjukkan rasa cinta kita terhadap negara,” katanya.

Dalam pada itu, Gobind yang juga Pengerusi Jawatankuasa Induk Sambutan Bulan Kebangsaan 2019 berkata, pemilihan Melaka sebagai lokasi pelancaran adalah berdasarkan faktor sejarah.

“Tema tahun ini menitikberatkan hasrat kerajaan untuk memupuk semangat cintakan negara dan mengeratkan jalinan perpaduan serta menjadikan Malaysia sebuah negara maju dengan rakyat yang mempunyai jati diri dan integriti.

“Logo rasmi sambutan Hari Kebangsaan memaparkan simbol rakyat dalam pergerakan riang, mengangkat tangan dengan satu bentuk hati yang menyatukan mereka.

“Logo ini juga menggambarkan warga Malaysia yang berbilang kaum dalam keharmonian rasa sehati dan sejiwa,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 3 Ogos 2019 @ 10:14 PM