Pesara guru bahasa Inggeris yang sudah bersara akan kembali ke sekolah bagi membantu program HIP. FOTO Zulfadhli Zulkifli
BERNAMA

KEMENTERIAN Pendidikan akan menyediakan lebih banyak guru bahasa Inggeris yang sudah bersara untuk kembali ke sekolah bagi membantu Program Imersif Tinggi (HIP), kata Timbalan Menterinya Teo Nie Ching.

Beliau berkata, guru bahasa Inggeris sedia ada di sekolah akan menjalankan pengajaran di dalam kelas seperti biasa manakala guru Bahasa Inggeris yang bersara akan membantu menjalankan program HIP.

“Pada masa ini, kami berjaya mendapatkan 30 guru Bahasa Inggeris yang sudah bersara, untuk lima negeri termasuk di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Sarawak.

“Kami mendapatkan khidmat semua guru Bahasa Inggeris yang bersara ini kembali ke sekolah untuk membantu kami dalam program HIP.

“Ini untuk menggalakkan pelajar menggunakan bahasa Inggeris ketika berkomunikasi bukan saja di bilik darjah tetapi juga di luar kelas,” katanya ditemui selepas Direct English Symposium 2019 di Kuala Lumpur hari ini.

HIP adalah program di bawah inisiatif yang dipanggil “Dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) untuk mewujudkan persekitaran bahasa Inggeris di sekolah.

Teo berkata, program HIP adalah projek perintis untuk meningkatkan kemahiran Bahasa Inggeris di kalangan pelajar dan program itu kini dilaksanakan sehingga akhir September dan kementerian akan menilai keberkesanannya sama ada untuk meneruskan atau tidak program itu.

Direct English Symposium 2019 yang dianjurkan oleh Direct English Malaysia/Melewar Learning Resources Sdn Bhd adalah platform untuk semua pakar dan pengamal bahasa Inggeris, penyedia latihan dan pelatih untuk menguasai dan berkongsi idea dalam membawa pengalaman pembelajaran bahasa Inggeris yang terbaik kepada semua pihak berkepentingan.

Direct English Malaysia menawarkan pendekatan yang sempurna dalam pembelajaran Bahasa Inggeris dengan sukatan pelajaran silibus unik, bahan kursus dan sesi bersemuka di integrasikan sepenuhnya untuk menyediakan sistem pembelajaran lengkap, berkesan dan sangat fleksibel.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 11 September 2019 @ 8:27 PM