AHLI keluarga menyiram air mawar di pusara kanak-kanak perempuan yang maut dipercayai didera. FOTO Rasul Azli Samad
AHLI keluarga menyiram air mawar di pusara kanak-kanak perempuan yang maut dipercayai didera. FOTO Rasul Azli Samad
Rizanizam Abdul Hamid


“MAAF, mohon beri ruang kepada kami sekeluarga. Saya tidak dapat ulas lanjut sebab kes masih dalam siasatan polis.

“Lagipun, penjaga adalah dalam kalangan saudara,” kata bapa saudara kanak-kanak perempuan berusia dua tahun yang maut selepas dipercayai didera secara fizikal dan seksual di sebuah rumah di Kandang, Melaka, semalam.

Terdahulu, jenazah kanak-kanak perempuan itu dituntut bapa saudaranya itu yang memeliharanya sejak kecil di Hospital Melaka kira-kira 10 pagi selepas selesai proses bedah siasat sebelum disembahyangkan di Masjid Jamek Serkam, 10.20 pagi.

Kira-kira 30 ahli keluarga termasuk ibu bapa kandung dan saudara mara menghadiri pengebumian kanak-kanak berkenaan di Tanah Perkuburan Serkam, Merlimau di Melaka yang selesai 11 pagi.

Harian Metro semalam melaporkan kanak-kanak berkenaan dibawa ke Jabatan Kecemasan Hospital Melaka 2 pagi Selasa lalu dalam keadaan tidak sedarkan diri oleh pasangan suami isteri yang juga pengasuhnya.

Difahamkan, kanak-kanak itu dalam jagaan penjaga sejak akhir Julai lalu selepas diserahkan oleh ibu saudaranya.

Laporan yang memetik sumber berkata, sebaik tiba di unit kecemasan, pegawai perubatan cuba memberikan bantuan pernafasan (CPR) namun gagal.

“Bagaimanapun berdasarkan kesan lebam serta parut di kepala dan paha, kanak-kanak itu dipercayai didera.

“Susulan itu pasangan suami isteri berusia 45 dan 36 tahun ditahan bagi siasatan lanjut,” katanya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) negeri Asisten Komisioner Mohd Nor Yhazid Idris berkata, kedua-dua suspek direman dan kes disiasat mengikut Seksyen 31(1) Akta Kanak-Kanak 2001 dan Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 12 September 2019 @ 5:12 PM