FOTO hiasan
FOTO hiasan
BERNAMA

FGV Holdings Bhd belum menerima sebarang laporan mengenai pembabitan anak syarikatnya dalam pembakaran terbuka di Indonesia yang mengakibatkan jerebu di rantau ini.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Haris Fadzilah Hassan, selagi belum menerima data itu, pihaknya tidak boleh mengatakan (perbuatan) itu berlaku atau tidak.

“Setakat ini, kita tidak mempunyai laporan mengenai perkara itu, Namun, sudah pasti berada di Indonesia adalah agak rumit kerana kita mempunyai (Perkebunan) Inti (Rakyat) dan Plasma (Program Transmigrasi) dan beberapa pekebun kecil sekitar ladang luas itu,” katanya kepada ketika majlis menandatangani perjanjian kerjasama antara anak syarikat FGV, Delima Oil Products Sdn Bhd (DOP) dan DKSH (Malaysia) Sdn Bhd, hari ini.

Terdahulu, Perkebunan Inti Rakyat adalah skim usaha sama antara syarikat dan pekebun kecil manakala Program Transmigrasi Plasma membabitkan petani yang mengambil bahagian dalam program diwujudkan kerajaan Indonesia.

Terdahulu, Haris berkata, FGV mewujudkan syarikat usaha sama perladangan kelapa sawit dengan Lembaga Tabung Haji di Kalimantan Tengah, Kalimantan Utara, Kalimantan Barat dan Pontianak.

Mengenai jerebu, Ketua Pegawai Operasi Sektor Perladangan dan Ketua Kluster Huluan Sawit FGV, Syed Mahdhar Syed Hussain berkata, bencana itu memberi kesan kepada kadar pengekstrakan minyak FGV bagi Oktober.

“Harga minyak sawit mentah semasa adalah kira-kira RM2,100 atau lebih bagi setiap tan. Jika saya bercakap mengenai lima tan (pengekstrakan) tanaman untuk meraih satu tan minyak, jadi, ia membabitkan kira-kira 20 peratus.

“Jadi, jika anda melihat dari segi peratusan, kesannya ialah kepada kadar peratusan terhadap jumlah tandan buah segar (yang) saya boleh ekstrak, ia berkemungkinan memberi kesan 0.2 peratus hingga 0.5 peratus dan membabitkan peratusan tinggi,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, ia tidak memberi kesan terhadap keuntungan FGV.

Sementara itu, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif DOP, Shammim Azad Kamruzaman berkata, kerjasama dengan DKSH itu dijangka memperkukuh pengedaran produk hiliran FGV di sektor Hotel/Restoran/Kafe (HoReCa).

“DOP menjangka kerjasama ini akan membantu menjadikan pengeluarannya dua kali ganda yang pada masa ini pada purata RM3 juta sebulan dalam tempoh setahun.

“Sebagai penggiat sektor pengedaran barangan pengguna mudah laris (FMCG) berpangkalan di Malaysia, DOP menghasilkan dan menjual jenama terkemuka seperti Saji, Seri Pelangi dan Adela manakala DKSH adalah penyedia perkhidmatan pengembangan pasaran terkemuka bagi FMCG yang memberi tumpuan kepada Asia.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 17 September 2019 @ 4:23 PM