ANGGOTA polis mengiringi Muhammad Firdaus keluar dari Mahkamah Sesyen, semalam.
ANGGOTA polis mengiringi Muhammad Firdaus keluar dari Mahkamah Sesyen, semalam.
Oleh Norizuan Shamsuddin


Lelaki menangis sambil memohon maaf di kandang tertuduh sewaktu membuat rayuan selepas dijatuhi hukuman penjara tujuh tahun dan empat sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam kerana melakukan kesalahan amang seksual fizikal terhadap kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun, Februari lalu.

Malah, tertuduh, Muhammad Firdaus Wong Abdullah, 44, dari Jalan Sultan Omar di sini, turut diarahkan supaya diletakkan bawah pengawasan polis selama setahun selepas tamat menjalani hukuman penjara.

Keputusan itu dibuat selepas tertuduh mengaku salah bagi pertuduhan yang dibacakan dihadapan Hakim Nooriah Osman.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa melakukan perbuatan amang seksual terhadap mangsa yang juga anak kenalannya di sebuah kediaman di Batu Burok, di sini, antara jam 8.30 malam hingga 10.30 malam, pada 6 Febuari lalu.

Dengan itu, tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 14(b) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual terhadap Kanak-Kanak 2017 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika disabitkan kesalahan.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya, Zulfazliah Mahmud, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Tertuduh turut berdepan tiga lagi pertuduhan di mana dua pertuduhan membabitkan mangsa sama dan satu pertuduhan terhadap adik lelaki mangsa yang berusia lima tahun.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 376(2)(e) Kanun Keseksaan atas pertuduhan merogol kanak-kanak itu di sebuah rumah di Batu Burok di sini, antara jam 8.30 malam hingga 10 malam, tahun lalu.

Selain itu, tertuduh juga didakwa mengikut Seksyen 377C Kanun Keseksaan kerana meliwat mangsa sama di sebuah rumah di daerah ini antara jam 8.30 malam hingga 10 malam tahun lalu.

Manakala bagi pertuduhan terhadap adik mangsa, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 377C Kanun Keseksaan atas pertuduhan meliwat kanak-kanak lelaki terbabit di sebuah rumah di bandaraya ini, sekitar jam 8.30 malam hingga 10.30 malam, pada 6 Febuari lalu.

Bagaimanapun, tertuduh mengekalkan pengakuan tidak salah bagi tiga pertuduhan terbabit dan mohon dibicarakan.

Mahkamah menetapkan 12 November depan sebagai tarikh sebutan semula untuk serahan dokumen dan lantikan peguam.

Sebelum ini, Harian Metro melaporkan seorang lelaki dihadapkan di Mahkamah Sesyen di sini atas empat pertuduhan merogol, persetubuhan luar tabii dan amang seksual terhadap dua kanak-kanak.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 16 Oktober 2019 @ 7:30 AM