LEE Lam Thye.
LEE Lam Thye.
BERNAMA

LAGU Negaraku, Jalur Gemilang dan Rukun Negara yang juga simbol semangat patriotik dan rasa kecintaan kepada negara, tidak boleh dipersendakan atau ditukar dalam apa jua bentuk, kata Pemegang Amanah Yayasan Perpaduan Malaysia Tan Sri Lee Lam Thye.

“Semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, bangsa dan agama harus hormat lagu Negaraku, Jalur Gemilang dan lima prinsip Rukun Negara.

“Apa yang saya perhatikan sekarang, kemajuan teknologi maklumat menyebabkan generasi muda mengabaikan kepentingan ketiga-tiga elemen tersebut. Kita jangan leka sehingga rasa cinta pada negara pudar,” katanya kepada BERNAMA di Kuala Lumpur, hari ini.

Mengenai penularan video murid sekolah menyanyikan lagu kebangsaan Negaraku dalam Bahasa Mandarin, Lam Thye berkata, sebarang bentuk perubahan tidak boleh dilakukan ke atas lagu rasmi itu kerana ia sudah diwartakan dalam Akta Lagu Kebangsaan 1968 dan tidak boleh ditukar sewenang-wenangnya seperti lagu-lagu hiburan.

“Lagu negaraku adalah lagu suci. Maka tidak patut ada pihak cuba persendakan atau ubah lambang patriotik ini. Lagu ini mesti dinyanyikan di dalam Bahasa Melayu malah versi aslinya adalah dalam Bahasa Melayu,” katanya yang juga Pengerusi Ikatan Komuniti Selamat (IKATAN).

Sekiranya lagu Negaraku diterjemah di dalam bahasa lain bertujuan memudahkan pelajar memahami maksud, Lam Thye berkata, kaedah itu hanya boleh dilakukan untuk tujuan pengajaran sahaja sebaliknya tidak boleh dinyanyikan secara rasmi.

“Kejadian baru-baru ini perlu dijadikan iktibar. Kalau pihak sekolah ingin menerangkan apa maksud lagu Negaraku dalam bahasa ibunda masing-masing, itu hanyalah sekadar untuk fahaman mereka sendiri. Tetapi apabila ada majlis mereka mesti menyanyi dalam Bahasa Melayu,” katanya.

Beliau mengulas video berdurasi satu minit 23 saat yang menunjukkan murid menyanyikan lagu Negaraku dalam Bahasa Mandarin itu didakwa dirakam pada 26 September 2018 di sebuah sekolah di Seremban.

Aktivis sosial itu juga mengingatkan masyarakat negara ini supaya tidak terlalu ghairah menggunakan media sosial sebagai medium menyebarkan maklumat sehingga boleh mencetuskan perbalahan antara kaum di negara ini.

Justeru, beliau menasihatkan agar setiap tindakan negatif diperbetulkan dan media sosial digunakan dengan bijak.

Berita berkaitan:

  • Negaraku versi bahasa Arab pula keluar
  • Negaraku versi Mandarin untuk kefahaman
  • Polis siasat lagu Negaraku versi Mandarin
  • Isu Negaraku versi Mandarin: KPM siasat
  • Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 8 Disember 2019 @ 12:09 PM