TAMAN Tasik Ttiwangsa di Kuala Lumpur sudah dibuka secara tidak rasmi, hari ini. FOTO Supian Ahmad
Rosyahaida Abdullah


HARI pertama pembukaan semula Taman Tasik Titiwangsa di Kuala Lumpur hari ini menyaksikan ribuan pengunjung memanfaatkan cuti hujung minggu mereka untuk beriadah di taman awam itu seawal ia dibuka pada 6 pagi.

Selain riadah pagi seperti joging dan bersenam, rata-rata pengunjung khususnya berkeluarga turut meluangkan masa di taman permainan air, antara tarikan terbaru di situ.

Kakitangan swasta, Nadia Rosli, 38, berkata, dia dan suami sejak beberapa minggu lalu sudah merancang untuk mengunjungi taman awam itu sebaik mengetahui melalui rakan ia akan dibuka hari ini.

“Saya dan suami keluar rumah di Hulu Langat dan datang ke sini sebelum 8 pagi tadi dan apabila sampai, tempat letak kereta memang hampir penuh.

“Secara keseluruhan saya sangat berpuas hati dan berharap akan ada taman begini di kawasan Hulu Langat,” katanya.

Kakitangan swasta, Chew Han Min, 43, berkata, berbanding sebelum ini, semua kemudahan kini jauh lebih baik, kemas dan cantik dengan anggaran lebih 80 peratus kemudahan termasuk laluan pejalan kaki adalah baru.

“Pada saya, kini tumpuan PBT (pihak berkuasa tempatan) mungkin bagi memastikan pemantauan dan penyelenggaraan dilaksanakan dengan baik supaya semua kemudahan terjaga dan tidak memudaratkan pengguna.

“Mungkin juga ada beberapa aspek yang boleh PBT manfaatkan sepenuhnya seperti memperbanyakkan tanaman serta mewujudkan aktiviti air membabitkan tasik,” katanya.

Sementara itu, Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan berkata, kerja naik taraf Taman Tasik Titiwangsa masih berbaki kira-kira lima peratus membabitkan pemasangan pagar dan kerja sampingan lain.

Beliau yang ditemui bersama isterinya di taman berkenaan pagi ini juga menjelaskan, tinjauan itu dilakukan beliau secara tidak rasmi bagi mendapatkan sendiri maklum balas pengunjung berhubung wajah baru kawasan riadah itu.

“Secara asasnya, kerja naik taraf belum lagi selesai namun memikirkan cuti sekolah dengan beberapa kemudahan juga sudah sedia untuk digunakan orang ramai, kita buka pada hari ini secara tidak rasmi.

“Setakat ini, ramai pengunjung menyatakan kepuasan hati mereka, namun ada juga aduan kecil malah saya sendiri dapati keperluan untuk menambah baik beberapa perkara seperti tandas dan sebagainya.

“Kita jangkakan kerja ini siap sepenuhnya pada bulan depan (Januari 2020) dan perasmiannya akan dibuat selepas itu,” katanya.

Taman awam terbabit ditutup bermula 1 September tahun lalu untuk kerja naik taraf selain sebahagian pelaksanaan projek Sungai Nadi Kehidupan.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 15 Disember 2019 @ 1:53 PM