ORANG ramai melihat telur ayam yang menegak susulan gerhana matahari di perkarangan Wisma Persekutuan Negeri Terengganu. FOTO Imran Makhzan
ORANG ramai melihat telur ayam yang menegak susulan gerhana matahari di perkarangan Wisma Persekutuan Negeri Terengganu. FOTO Imran Makhzan
Ahmad Rabiul Zulkifli

TELUR ayam yang menegak kerana fenomena Gerhana Matahari Anulus (cincin) antara tarikan orang ramai pada Program Cerapan Fenomena Gerhana Matahari Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) Terengganu di Kuala Terengganu, hari ini.

Tinjauan Harian Metro mendapati orang awam teruja apabila berpeluang menyaksikan fenomena Gerhana Matahari itu melalui peralatan disediakan selain tindak balas telur ayam yang boleh ditegakkan di permukaan rata.

Ahmad Khairil Adha Abu Bakar, 27, dari Kampung Rusila berkata, dia bertuah kerana berpeluang melihat fenomena gerhana matahari dan tindak balas telur ayam akibat fenomena itu.

“Berasa kagum dengan fenomena alam itu seterusnya mendorong saya berada di perkarangan Wisma Persekutuan lebih 40 minit kerana ingin melihat perubahan yang berlaku ke atas matahari ketika berlakunya gerhana dari masa ke semasa.

“Difahamkan kali terakhir fenomena itu berlaku pada 21 tahun lalu dan saya berusia enam tahun ketika itu sekali gus tidak menyaksikan kejadian sebelum ini.

“Oleh demikian apabila diberitahu mengenai program cerapan gerhana matahari itu, saya tidak melepaskan peluang untuk turut hadir menyaksikannya,” katanya.

Suryani Hashim, 44, dari Seberang Takir berkata, dia sering mengikuti program cerapan gerhana sama ada gerhana matahari atau bulan.

“Rugi sekiranya tidak mengambil peluang untuk melihatnya secara langsung kerana fenomena itu tidak selalu berlaku dan ia mengambil masa yang agak lama untuk berulang semula.

“Fenomena seperti itu mendorong kita berfikir tentang kebesaran Allah dalam menciptakan sesuatu kejadian di alam ini.

“Wajar sekiranya program cerapan gerhana seperti itu sentiasa dianjurkan pihak bertanggungjawab di tempat tumpuan awam bagi memberi pendedahan kepada orang ramai,” katanya.

Sementara itu, Penolong Juru Ukur JUPEM Negeri, Mohd Yusof Sidek berkata, program cerapan yang dianjurkan pihaknya itu bermula 11.25 tengah hari dan berakhir pada 3.20 petang.

“Tujuan kami menjalankan cerapan di kawasan parkir Wisma Persekutuan itu ialah untuk memberi pendedahan kepada orang ramai mengenai fenomena gerhana matahari.

“Selepas 21 tahun, fenomena itu berulang pada tahun ini dan ia sesuatu yang berharga serta perlu dimanfaatkan sebaik mungkin oleh orang ramai untuk menyaksikannya.

“Kami menyediakan segala kelengkapan yang bersesuaian dan terbaik untuk memastikan fenomena itu dapat dilihat secara jelas,” katanya.

Tambahnya, pihaknya juga menjalankan demonstrasi secara spontan menggunakan telur ayam untuk menunjukkan secara jelas tindak balas semulajadi akibat tarikan graviti berikutan fenomena itu.

“Orang ramai boleh melihat secara jelas telur ayam yang berbentuk bujur boleh ditegakkan dengan mudah di permukaan jalan berikutantarikan graviti apabila bulan berada dekat dengan bumi.

“Perkara itu berlaku apabila putih telur tertarik di bahagian atas manakala kuning telur yang sedikit berat berada di bahagian bawah sehingga mewujudkan keseimbangan kepada telur,” katanya.

Menurutnya, garis medan gravitasi antara matahari dan bumi turut mempengaruhi elektron dalam telur sehingga menjadikan telur yang diletak dalam keadaan menegak berada stabil.

Keterangan gambar:

ORANG ramai melihat tindak balas telur ayam menegak kerana fenomena gerhana matahari

From: Rizuan

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 Disember 2019 @ 3:24 PM